Dit brengen andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

1 op 38 Amsterdammers is miljonair (in dollars)

Dat in New York 1 op de 22 inwoners miljonair is, zal je wellicht niks verbazen. Dat Monaco de stad met de hoogste miljonairdichtheid is (29,9 procent van de inwoners), gevolgd door Zürich (27,34 procent) en Genève (17,92 procent) ook niet. Maar ook Amsterdam prijkt redelijk hoog in de ranglijst van de steden met de meeste miljonairs, aldus het Financieel Dagblad vandaag.

In een top-20 die werd samengesteld door het Amerikaanse Spear’s Magazine en WealthInsight eindigt de Nederlandse hoofdstad op de negende plaats. Van elke 38 inwoners van Amsterdam, is er één (in dollars) miljonair. De definitie die het onderzoek gebruikte voor miljonair was een nettovermogen van meer dan 1 miljoen dollar, de waarde van de primaire woning niet meegerekend.

Volgens Oliver Williams van WealthInsight hangt het aantal miljonairs in een stad samen met meerdere factoren. Een gunstig belastingklimaat en goede locatie zijn belangrijk, maar ook goede toegankelijkheid tot vermogensbeheerders en private banking. Of zo’n onderzoek belangrijk is? Williams meent van wel. Want, zo zegt hij in een statement, rijke mensen, meer dan andere groepen, zullen hun thuis en zelfs thuisstad aanpassen aan de factoren.

De lijst wordt afgesloten door Parijs waar 1 op de 49 inwoners een miljoen dollar of meer bezit.

Flying Tiger opent dagelijks drie nieuwe winkels met hebbedingen

Volgende maand krijgt Breda een vestiging en voor twee andere steden zijn winkels gepland. Deze komen bovenop de tien vestigingen die Nederland al rijk is. Winkelketen Flying Tiger, een winkel met hebbedingetjes, neemt in razend tempo de Nederlandse binnensteden over, zo is vandaag in nrc.next te lezen.

Niet alleen in ons land, maar in 21 landen in totaal gaan de frambozenlolly’s, telefoonopladers en nepoesters met een parel die je aan je ketting kan hangen als zoete broodjes over de toonbank. En het einde is nog lang niet in zicht. Dagelijks opent Flying Tiger ergens ter wereld drie nieuwe winkels, meldt de officiële website.

Flying Tiger, dat sinds 2008 in Nederland zit, werd in 1995 in Kopenhagen geopend. Toen oprichter Lennart Lajboschitz met vakantie ging, vroeg hij zijn schoonzus het over te nemen. Omdat zij de prijzen van de producten niet kende, stelde hij voor om alles 10 kroon te maken. Het was die eenheidsprijs die voor het eerste succes zorgde, nu is het de lage prijs, het grote assortiment en de eenvoudige stijl waarvoor de klanten terugkomen, aldus de krant.

Het succes van Brownies&downieS

Waar veel bedrijven arbeidsgehandicapten zien als een obstakel, zag Thijs Swinkels (29) een businessmodel. In de Volkskrant vandaag een verhaal over lunchketen Brownies&downieS dat vier jaar na opening van de eerste lunchroom in Veghel een keten met twaalf zaken in Brabant en Limburg is geworden. Een gemiddeld filiaal draait een omzet van 120 tot 150 duizend euro per jaar en binnenkort komen er nog drie nieuwe zaken bij. Als het aan Swinkels ligt, wordt Brownies&downieS een landelijke keten.

In Brownies&downieS wordt de klant bediend door personeel met een verstandelijke handicap. Swinkels kwam op het idee voor zijn lunchroom toen hij als student stage liep bij een school voor leerlingen met een beperking. ‘Verstandelijk gehandicapten zijn spontaan en geven anderen energie’, aldus Swinkels. Omdat zijn bediening een Wajong-uitkering krijgen, hoeft Swinkels ze geen salaris uit te betalen. Daar krijgt hij kritiek op, al legt hij dat naast zich neer, zo zegt hij tegen de krant. Hij biedt mensen een opleidingsplek en ‘mijn portemonnee wordt niet gevuld met zorggeld’.

Volgens Horeca Nederland was Swinkels niet de enige met het idee. Overal in Nederland komen vergelijkbare horecagelegenheden op. Ook Social Enterprises, een landelijk platform voor sociale ondernemingen, zegt dat de werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in 2014 met 12 procent is gestegen in vergelijking met 2012.

    • Anke Meijer