Economie

Deze Russen staat een lastige dag te wachten

Foto EPA

De bankier van Poetin, de bazen van de Russische spoorwegmaatschappij en oliemaatschappij Rosneft, en het bedrijf achter het meest bekende machinegeweer ooit, de AK 47. Op de sanctielijst van de Amerikanen - ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland - staan ze al.

Vandaag komt daar wellicht een tweede lijst bij: die van de Europese Unie. Naar verwachting maakt de EU vanmiddag een nieuwe lijst met sancties openbaar. Zeven namen die daar mogelijk op staan.

Kalashnikov

Foto EPA

Het bedrijf dat een van de beroemdste machinegeweren ter wereld maakt, mag geen wapens meer importeren in de Verenigde Staten. Ook zijn tegoeden bij Amerikaanse banken bevroren.

Amerikanen die in het bezit zijn van een AK-47 en die willen verkopen, mogen dat nog wel gewoon doen. Volgens CNN is er door het importverbod een run op de Russische wapens ontstaan.

Igor Sechin

Foto EPA

De baas van Rosneft - een grote Russische gas- en oliemaatschappij - en een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Is al sinds april doelwit van Amerikaanse sancties en kan daardoor niet bij zijn in de Verenigde Staten gestalde geld.

Hij zou zich volgens analisten, net als andere Russische oligarchen, grote zorgen maken over nieuwe maatregelen, zeker als die van de EU komen.

Vladimir Yakunin

Foto EPA

Bestuursvoorzitter van de Russische spoorwegen, vertrouweling en adviseur van Poetin.

Had de leiding over een aantal enorme bouwprojecten voor de Olympische Winterspelen van Sotsji.

Yuri Kovalchuk

Een van de rijkste mensen van Rusland en volgens de Amerikanen de persoonlijk bankier van Poetin. Zou net als Yakunin ook vaak als adviseur optreden.

Kovalchuk is een van de grootaandeelhouders van de Rossiya Bank. Die wordt door de Amerikaanse overheid gezien als dé bank voor intimi van de Russische leider. Werd als eerste financiële instelling op de zwarte lijst gezet.

Gennady Timchenko

Foto Bloomberg

Een van de oprichters - en voormalig mede-eigenaar - van Gunvor, een Russisch oliehandelsbedrijf. Miljardair en vertrouweling van Poetin.

Verkocht zijn aandelen in Gunvor toen de Amerikanen hem in maart op hun zwarte lijst zetten. Poetin zou volgens de Amerikaanse overheid via Timchenko toegang hebben tot het kapitaal van het bedrijf. Gunvor bestrijdt dat.

Heeft een Fins paspoort en woont in Zwitserland, waardoor Europese sancties - zoals een reisverbod of bevroren tegoeden - hem extra hard zouden treffen.

Gazprombank en Vnesheconombank (VEB)

Foto Reuters

De Amerikaanse overheid heeft Amerikanen verboden nog langer in deze Russische banken te investeren. Daardoor wordt het voor beide moeilijker om geld te lenen. Gazprombank is onderdeel van staatsgasbedrijf Gazprom, VEB is de economische ontwikkelingsbank van Rusland.

Gazprombank heeft laten weten geen last te hebben van de Amerikaanse sancties. De centrale bank van Rusland heeft bovendien aangegeven Gazprombank te steunen, mocht dat op een later moment nodig blijken.

Rosneft en OAO Novatek

Foto Reuters

Oliemaatschappij Rosneft bleef tot een week geleden uitgezonderd van Amerikaanse sancties, maar staat inmiddels ook op de lijst, net als OAO Novatek - een gasbedrijf. Ook in deze twee bedrijven mogen Amerikanen niet langer geld steken.

Volgens kredietbeoordelaar Moody’s zou een grote groep Russische bedrijven - waaronder ook Rosneft en Gazprombank - door de sancties problemen kunnen krijgen met het afbetalen van een gezamenlijke openstaande schuld van 112 miljard dollar (83 miljard euro).