Destructieve computervirussen, maar dan als kunstwerk

Implant is een DOS-virus dat een foto van een vrouw in ondergoed op het beeldscherm tovert. Na het herstarten blijkt de blonde stoot de hele harddisk te hebben gewist. Illustratie Karborn

Geïnspireerd door de “duistere kant van computers”, bedacht de Nederlandse copywriter Bas van de Poel de  Computer Virus Catalog, een catalogus van de twintig meest destructieve computervirussen geïllustreerd door kunstenaars. “Zaken als de NSA, het ondergrondse TOR-netwerk en visussen fascineren me enorm, en het leek me interessant om creatief te ontdekken”, aldus Van de Poel tegen designtijdschrift Creative Review.

Van de Poel benaderde kunstenaars en illustratoren wiens werk hij bewondert, onder wie Mike Perry en Sarah Mazzetti. Ze maakten illustraties bij virussen, met onschuldige aandoende namen als inktvis-octopus en Anna Kournikova, die sinds de jaren zestig computers over de hele wereld teisteren.

Onderschriften: door Bas van de Poel

 

    • Reinier Kist & Bas van Kooij