De beste baas: onder de 35 en vooral níet bazig

Beeld iStock

De jonge baas is populairder dan de oudere – zelfs bij de oudere werknemer. Dat blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven dat is gebaseerd op data uit vragenlijsten waarmee maar liefst 122.000 Nederlandse en Belgische leidinggevenden werden geëvalueerd.

“Een verrassende bevinding”, zegt promovenda Jana Deprez van de Katholieke Universiteit Leuven. “Meestal denkt men van jonge managers dat ze door hun onervarenheid minder geschikt zijn om anderen aan te sturen en te motiveren.” Het tegendeel is waar. Managers onder de 35 jaar worden zowel voor hun inhoudelijke als hun sociale taken positiever beoordeeld dan oudere managers.

Dat komt waarschijnlijk doordat jongere leidinggevenden bewuster met hun rol bezig zijn dan oudere, denkt Deprez. “Jonge managers vragen zich vaker af wat voor leidinggevende ze zélf graag boven zich hebben. Ze kunnen zich makkelijker verplaatsen in de schoenen van de werknemers.”

Geen baas maar een coach

En wat willen die werknemers, jong én oud? Geen baas, maar een coach, blijkt uit onderzoek van Deprez. “Als je werknemers vraagt wat ze verwachten van hun leidinggevende lopen de antwoorden uiteen naarmate hun leeftijd verschilt. Maar over hun belangrijkste wens zijn ze het allemaal eens: ze willen een leidinggevende die hen coacht vanaf de zijlijn. Zo’n manager staat met stip op één.”

Jonge managers spelen veel beter dan oudere leidinggevenden in op die verwachting. Zij hebben namelijk meer persoonlijke aandacht en interesse in hun medewerkers. Bovendien hebben ze meer oog voor de persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers en proberen ze hen hierin te ondersteunen. Deprez: “Ze gaan bijvoorbeeld geregeld even met een medewerker zitten om de ambities van de medewerker te bespreken en zijn kwaliteiten en ontwikkelingen in kaart te brengen.” Een andere opvallende bevinding luidt dat medewerkers vinden dat jonge bazen helderder zijn in hun visie op het werk dan oudere bazen. Ze zijn doelgerichter en weten de medewerkers met hun enthousiasme te motiveren.

Oudere managers geven daarentegen vaker leiding door zelf het goede voorbeeld te geven. “Ze vinden het ook lastiger om taken te delegeren”, zegt Deprez. “Ze doen het liever zelf, omdat ze van mening zijn dat de opdracht dan beter en sneller wordt afgemaakt.” Handig misschien, maar niet zo best voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker.

    • Catrien Spijkerman