Woestijnstadje in China ‘in quarantaine’

Ruim 150 inwoners van de Chinese woestijnstad Yumen in de provincie Gansu zijn onder quarantaine gesteld nadat een 38-jarige stadgenoot, een herder, was overleden aan builenpest, beter bekend als de zwarte dood. Een wijk met 30.000 inwoners en de landerijen, waar het slachtoffer woonde en zijn kudde hoede, zijn geheel afgesloten.

Alle ruim 100.000 bewoners worden nu gratis ingeënt tegen deze bacteriële infectieziekte. Volgens de autoriteiten was de man besmet door een virusdragend knaagdier - vermoedelijk een eekhoorn of een marmot - die hij had gedood en aan stukken had gesneden om aan zijn hond te voeden.

Consumptie van besmette dieren en muskieten die eerder een besmette rat of ander knaagdier hebben gestoken kunnen builenpest veroorzaken. Als de infectie hun longen bereikt kunnen hoestende patiënten de ziekte ook overdragen. Daarom mogen de inwoners van Yumen de oude Zijderouteplaats niet verlaten zonder te zijn gecontroleerd. Wie dat toch probeert, wordt door de politie teruggestuurd.

Builenpest die in China net als in Europa in de Middeleeuwen voor miljoenen slachtoffers zorgde, komt in China zelden meer voor. In de afgelopen tien jaar werden er vijftien gevallen geconstateerd, waarvan vijf in Gansu.