Bijna twee uur duurde de executie van Joseph Wood

Debat over doodstraf in VS laait weer op na trage executie.

Eén uur en 57 minuten. Zo lang duurde het voordat een veroordeelde moordenaar in de Amerikaanse staat Arizona gisteren overleed na een dodelijke injectie. Het trage verloop van de executie heeft in de Verenigde Staten het debat over de doodstraf opnieuw doen oplaaien.

De executie van de 55-jarige Joseph Rudolph Wood duurde zo lang dat zijn advocaten tijd hadden om een noodberoep in te dienen. „Hij is meer dan een uur aan het hijgen en snuiven,” schreven ze. De advocaten wilden dat dat hun cliënt levensreddende medische behandeling zou krijgen.

De advocaten van Wood argumenteerden dat de doodsstrijd van hun cliënt in strijd is met de bepaling in de grondwet dat executies moeten worden uitgevoerd zonder „wrede en ongebruikelijke straf”. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wees het beroep af.

Het is de derde keer dit jaar dat een executie in de Verenigde Staten veel langer duurt dan de gebruikelijke zes tot tien minuten. Meerdere staten experimenteren met nieuwe mengsels van giftige stoffen. Het gebruikelijke gif, pentobarbital, wordt niet meer geleverd sinds een EU-boycot in 2011.

De advocaten van Wood, evenals activisten die strijden tegen de doodstraf, spraken hun ontzetting uit. „Arizona lijkt zich in het rijtje te scharen van staten die verantwoordelijk zijn voor een volkomen voorkombare verschrikking: een klungelige executie”, zei advocaat Dale Baich.

De gouverneur van Arizona, Jan Brewer, een Republikein die voor de doodstraf is, heeft opdracht gegeven de zaak te onderzoeken. Ze zei in een verklaring dat Wood op een „wettige wijze” is geëxecuteerd en dat hij „niet heeft geleden”. Dit – voegde ze toe – in tegenstelling tot de twee doden die Wood op zijn naam had.

Joseph Rudolph Wood vermoordde in 1989 zijn vriendin Debbie Dietz en haar 55-jarige vader. Hij had eerder geweld gebruikt tegen de jonge vrouw en haar vader keurde de relatie af.

Samen met zes andere terdoodveroordeelden had Wood vorige maand een aanklacht ingediend tegen de staat Arizona. Ze eisten duidelijkheid over de herkomst van de middelen die worden gebruikt bij de executies.

Arizona heeft onthuld welke middelen ze gebruiken voor de dodelijke injecties: het kalmeringsmiddel midazolam en de pijnstiller hydromorfon. Maar welke bedrijven de vloeistoffen leveren wordt geheim gehouden. Dit zou nodig zijn omdat aanslagen van activisten worden gevreesd.

Tegenstanders van de doodstraf hopen dat de trage executies bijdragen aan de groeiende weerstand tegen de doodstraf. Volgens onderzoeksbureau Pew is 37 procent van de Amerikanen tegen, een cijfer dat al jaren oploopt. Cassandra Stubbs, voorzitter van een antidoodstraforganisatie, zei gisteren: „Amerikanen hebben genoeg van deze barbaarsheid.”