Bevuilers van hun eigen nest

Fotograaf Gregg Segal vroeg Amerikanen een week lang hun vuilnis bij te houden. Hij portretteerde hen vervolgens tussen dit afval.

Gregg Segals kennissen Alfie, Kirsten, Miles, en Elly tussen hun afval. Foto Gregg Segal

Elke keer als de Amerikaanse fotograaf Gregg Segal zijn afvalcontairen de stoeprand oprolde, werd hij eraan herinnerd hoeveel vuilnis de gemiddelde Amerikaan produceert. Segal noemt zichzelf geen milieuactivist, maar iemand die simpelweg bezorgd is over de achteloze wijze waarop we vandaag de dag consumeren en afval produceren.

„Afgelopen januari startte ik daarom met een fotoserie die het onmogelijk maakte ons afvalprobleem nog langer te negeren”, laat Segal weten via mail. De fotograaf vroeg vrienden, buren en andere bekenden een week lang hun vuilnis bij te houden. Vervolgens moesten ze tussen dit vuil gaan liggen op een van de sets die Segal in zijn tuin had gebouwd – met bosgrond, strandzand of een poeltje als ondergrond. Segal doopte de reeks: 7 Days of Garbage.

Sommige modellen ondergingen de vaak stinkende vernedering gratis, anderen werden betaald door de fotograaf die ook van zijn eigen gezin een ‘vuilnisportret’ maakte. Segal: „Ik wil niet met de vinger wijzen. Mijn eigen gezin vormt evengoed een deel van het probleem en ik wil dat mijn zevenjarige zoontje zich daar bewust van is.” Segal maakte portretten van Amerikanen met diverse socio-economische achtergronden. Zo drijft een oudere, chique dame in Segals poeltje tussen de verpakkingen van groentensapjes en lightdrankjes, twee jongemannen tussen de pizzadozen en lege deodorantflesjes.

In het online tijdschrift Slate legt Segal uit dat hij de foto’s van bovenaf fotografeerde om het beeld „zeer zakelijk, netjes en grafisch houden”. De fotograaf wilde een soort „nestjes” van afval creëren. Segal: „Een bed van rommel, dat ons verplicht ons te verzoenen met wat we hebben geproduceerd en dat er hopelijk voor zorgt dat sommigen iets langer nadenken over wat ze consumeren.”

Segals afvalportretten zijn momenteel erg populair op sociale media. De komende drie donderdagen staan ze ook op de Achterpagina.

    • Sabeth Snijders