Alles verliep vlekkeloos tijdens de ceremonie

Buitenlandse media onder de indruk van de sobere repatriëringsceremonie: geen speeches, alleen de trompet.

De rouwstoet met de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegramp met Malaysia Airlines vlucht MH17 vertrekken geëscorteerd door de politie van vliegbasis Eindhoven naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Foto's Maarten Hartman / ANP

Alles stond klaar op vliegbasis Eindhoven. Er waren militairen om de kisten uit de vliegtuigen te dragen, lijkwagens om de kisten in te leggen, stoelen voor de genodigden en schermen waarachter de nabestaanden onbespied door de media konden rouwen. De ceremonie verliep vlekkeloos.

Verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van de operatie van gisteren was kolonel-vlieger Johan van Soest, commandant van de vliegbasis Eindhoven. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 via zijn vliegveld zouden worden gerepatrieerd, is Van Soest bezig geweest met de organisatie van de ontvangst van dit bijzondere transport.

Ter plekke had hij een team van dertig à veertig mensen om zich heen. Input en ondersteuning kwamen onder meer van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie. Ook mensen in de omgeving van de basis werkten mee. Zo werden de lijkwagens, waarmee de lichamen naar Hilversum zijn vervoerd, aangeboden door plaatselijke begrafenisondernemers.

Buitenlandse media toonden zich onder de indruk van de ceremonie in Eindhoven en het rouwbeklag langs de weg die de stoet aflegde. CNN-verslaggever Anderson Cooper zei op Twitter: „Ik heb zelden zo’n emotionerende gebeurtenis meegemaakt als we vandaag in Nederland hebben gezien. God zegene Nederland voor de wijze waarop ze deze mensen verwelkomen op het eerste deel van hun reis naar huis.”

The New York Times benadrukte het sobere karakter van de middag: „Er waren geen speeches of zichtbare tranen, maar een enkele soldaat speelde The Last Post op zijn trompet.” Alle internationale media hielden zich aan het verzoek geen nabestaanden herkenbaar in beeld te brengen.

Vandaag en morgen komen er weer slachtoffers aan in Eindhoven. Vandaag arriveren er 74 lijkkisten. Zij worden met dezelfde egards ontvangen als de slachtoffers gisteren kregen, zij het dat er geen leden van het Koninklijk Huis aanwezig zullen zijn. De ceremonie voor de gerepatrieerde slachtoffers wordt namens het kabinet bijgewoond door minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD).

Pas morgen of zaterdag zal er een echt beeld zijn over hoeveel kisten er naar Nederland zullen komen, zegt Jan Tuinder, hoofd van de delegatie van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) in Charkov. „Wat ik wel zeker weet, is dat we nog niet alles hebben. Er zullen nog lijken achtergebleven zijn op de rampplek. We blijven zeker hier tot we alle stoffelijke resten gevonden hebben.”

De politie is bezorgd over de situatie op de wegen waarlangs de stoffelijke resten naar Hilversum worden gebracht. „Het indrukwekkende eerbetoon van gisteren leverde soms onveilige situaties op, doordat mensen met hun voertuigen op de rijbaan stopten en snelwegen overstaken”, zegt een woordvoerder. „Vandaar het dringende verzoek aan weggebruikers om tijdens het passeren van de colonne niet te stoppen op de rij- en vluchtstroken. Ook langs de snelweg staan wordt afgeraden.”

    • Bart Funnekotter