Vliegtuig Air Algérie neergestort - 116 mensen aan boord

Een ongedateerde foto van een MD-83 van Swiftair. Hetzelfde type toestel stortte vandaag neer.
Een ongedateerde foto van een MD-83 van Swiftair. Hetzelfde type toestel stortte vandaag neer. Foto EPA/ Swiftair

Een vlucht van Air Algérie, de nationale luchtvaartmaatschappij van Algerije, is neergestort onderweg van Burkina Faso naar Algiers, heeft een luchtvaartfunctionaris aan persbureau Reuters gemeld. Het vliegtuig had 116 mensen aan boord en was al uren vermist.

De berichtgeving over de crash was vandaag zeer tegenstrijdig. Onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, twitterde vanavond dat het vliegtuig gevonden is in het noorden van Mali, in de regio rond de stad Gao. Er zouden geen overlevenden zijn.

Toch blijft er onduidelijkheid. Zo zou de eigenaar van het toestel nog van niks weten:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel More confirmation: Owner of aircraft that disappeared over Mali confirms plane NOT found

Eerder vandaag zouden brokstukken van het toestel (geleend van het Spaanse Swiftair) gezien zijn bij Aguelhoc en Kidal; twee plaatsen in het oosten van Mali. Twee Franse straaljagers hadden daarvoor het wrak van het toestel in Mali echter al gevonden op zeventig kilometer afstand van Gao, meldde een functionaris van het Franse ministerie van Defensie aan Fox News. Later werd dit ook bevestigd door Air Algérie.

Nederlandse soldaten in het gebied en de VN-missie in Mali lieten eerder op de dag weten geen spoor van het vliegtuig gevonden te hebben. Gao is het gebied waar ook de Nederlandse VN-troepen zich bevinden.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Confirmation from both the UN force in Mali and from Dutch forces in Mali that Air Algerie plane has not been found yet
Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Burkina Faso airport releases map with “probable” region in Mali where missing airliner crashed http://t.co/haV349zHCJ

Twee Nederlandse Apache-helikopters helpen in ieder geval bij de zoektocht naar het neergestorte vliegtuig. Aan het begin van de avond stegen zij op vanaf het Nederlandse kamp in de stad Gao, op weg naar het onherbergzame noorden.

Op het moment van de crash van het toestel van Air Algérie zou er sprake zijn geweest van slecht weer. De minister voor Verkeer van Burkina Faso zegt dat de bemanning van het toestel had gevraagd om zijn route te veranderen vanwege storm, schrijft Reuters.

Twitter avatar WxNick Nick Wiltgen And the infrared satellite at the time contact was lost with the plane (0155 GMT per @AP report): #AH5017 http://t.co/cG5jJywIPM

Al uren vermist

Air Algérie verloor contact met het toestel met vluchtnummer AH5017, ongeveer 50 minuten na opstijgen. Opvallend is dat het vliegtuig al vertrokken zou zijn om 03.55 uur Nederlandse tijd. Dat betekent dat het toestel al uren vermist was voordat daarvan melding werd gemaakt door de luchtvaartmaatschappij.

Veel Fransen aan boord

Deze mensen zouden volgens aan boord hebben gezeten:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Air Algerie: 50 French,24 Burkinabe,8 Lebanese,4 Algerians,2 Luxembourg,1 Belgian,1 Swiss,1 Nigerian, 1 Cameroonian, 1 Ukrainian, 1 Romanian

Het Libanese consulaat heeft eerder gezegd dat er twintig Libanezen aan boord waren, meldt de krant Daily Star. Onder hen zouden tien kinderen zijn. De zes crewleden zouden allen Spaans zijn, meldt de pilotenbond aan BNO News:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel All 6 crew members on missing airliner are SPANISH citizens - Spanish pilot union tells BNO News (correction)
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas In Frankrijk, Burkina Faso en Algerije zijn crisisteams ingericht. 51 van de 116 passagiers waren Frans, volgens minister Fabius van BuZa.

De lijst met nationaliteiten kan nog veranderen.

Geleende MD83

Het Spaanse Swiftair, eigenaar van het toestel waarmee Air Algérie de vlucht uitvoerde, zei dat vlucht AH5017 zijn bestemming niet heeft bereikt. Volgens Swiftair is het toestel van het type MD83. Air Algérie had een MD83 van het Spaanse Swiftair geleend voor gebruik tijdens de zomer.

Derde vliegtuigramp binnen week

Het is al de derde vliegtuigramp met een passagierstoestel in een week. Vorige week stortte een toestel van Malaysia Airlines neer in het oosten van Oekraïne. Algemeen aangenomen wordt dat het uit de lucht is geschoten. 298 mensen kwam om, onder wie 194 Nederlanders. Gisteren stortte een toestel van TransAsia Airways neer in Taiwan. Daarbij kwamen 48 mensen om.