Vincenzo Nibali behaalt vierde zege met soloklim naar Hautacam

De Italiaanse Vincenzo Nibali behaalde zijn vierde zege in de achttiende etappe van de Tour. Thibaut Pinot werd, na een rit van ruim 145 kilometer, tweede.

Vincenzo Nibali rijdt de achttiende etappe. Foto: AFP / Jeff Pachoud

Vorige week schreven we het al: Vincenzo Nibali van Astana verstevigt zijn greep op de Tour. Nu balt de Italiaan zijn knuisten opnieuw. Nibali behaalde vandaag zijn vierde zege met een eenzame soloklim naar wintersportplaats Hautacam, na een tocht van ruim 145 kilometer. De Franse Thibaut Pinot volgde hem op 1,09 minuten afstand.

En dan de Nederlanders. Bauke Mollema behaalde een zevende plaats; hij finishte een kleine twee minuten na Nibali. Laurens ten Dam eindigde op plek elf in het klassement, Steven Kruijswijk op dertien.

De etappe in bulletpoints

  • De renners moesten meerdere bergpassen op, waaronder de  Côte de Bénéjacq. Als eerste boven was Kadrie. Het peloton lag ruim vier minuten achter hem. 
  • In de afdaling van de Col du Tourmalet pakte Valverde een voorsprong. Hij voerde, samen met zijn Spaanse ploeggenoten Izagirre en Herrada, het tempo flink op. 
  • Op datzelfde traject kreeg de Nederlandse Ten Dam een lekke band. Boom hielp hem aan te sluiten bij de groep.
  • Majka (met de bolletjestrui), die een tijd lang met Mollema, Ten Dam, Kruijswijk en andere klassementsrenners had opgereden, wist aan die groep te ontsnappen. Al snel lag Nibali een minuut op hen voor.
  • Zo’n negen kilometer voor de finish kwam Nibali als koploper in zicht.
    • Sterre van der Hee