Women-only

Foto Johannes Eisele/AFP

Wat is breed, roze en niet bedoeld voor mannen? Speciale parkeerplaatsen voor vrouwen. Deze foto is genomen voor het Wereld Metropolis winkelcentrum in Dalian, in het noordoosten van China. De Chinese tekens betekenen ‘respectvol gereserveerd voor vrouwen’.

De tien extra plaatsen, die 30 centimeter breder zijn dan normaal, zijn door het management van het winkelcentrum geïntroduceerd. De managers zagen dat veel vrouwen moeite hadden met het inparkeren in de reguliere parkeerplaatsen en wilden daar wat aan doen. Manager Yang Hongjun verklaarde tegenover persbureau AFP: „We wilden het leven wat makkelijker maken voor vrouwen. Deze parkeerplaatsen zijn een teken van respect naar vrouwen en zijn er puur gekomen om praktische redenen.”

En wat vinden de vrouwen zelf? De één noemt het seksistisch, anderen kunnen het wel waarderen. Inmiddels wordt er op Chinese sociale media volop over gediscussieerd: is het een belediging of juist een teken van respect? Zo schreef een blogger op de Chinese sociale mediasite Weibo: ‘Is this for real? Don’t discriminate against women drivers.’