Dag van nationale rouw: geen vliegverkeer, NPO schrapt amusement

De vlag hangt halfstok bij de verkeerstoren op Schiphol op de nationale dag van de rouw.
De vlag hangt halfstok bij de verkeerstoren op Schiphol op de nationale dag van de rouw. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Nederland houdt vandaag voor het eerst in 52 jaar een dag van nationale rouw. Los van het overlijden van prinses Wilhelmina heeft Nederland er geen traditie in, zei premier Rutte eerder. Wat gebeurt er vandaag?

OV staat een minuut stil

 • Op Schiphol en andere vliegvelden in Nederland zal er rond vier uur geen vliegverkeer zijn.
 • Schiphol heeft een sobere uitstraling. Sinds de vliegramp hangen de vlaggen halfstok en is alle entertainment en reclame uitgezet. Vandaag worden er speciale rouwteksten op de tv-schermen getoond. Verder gaat de muziek in de winkels uit. Om vier uur wordt in de terminal een minuut stilte gehouden.
 • De treinen van de NS zullen rond de aankomst van de eerste slachtoffers uit Charkov een minuut stilstaan. Het is nog onbekend hoe laat dat exact zal zijn, maar aangenomen wordt dat het rond vier uur is. Tevens gaan de omroepinstallaties uit tijdens de minuut stilte.
 • Connexxion, Veolia en de RET zetten rond vier uur alle voertuigen (treinen, bussen, metro’s, trams taxi’s en een veerboot) stil. Alleen al bij Connexxion gaat het om 2.000 bussen en 4.000 taxi’s.

Zittingen rechtbanken worden geschorst

 • Bij alle rechtbanken en gerechtshoven worden vandaag rond vier uur voor een minuut de zittingen geschorst. De Raad voor de Rechtspraak wil zo aan alle procespartijen, medewerkers en bezoekers de kans geven om de ramp met de MH17 te herdenken. Op alle gerechtsgebouwen hangt de vlag halfstok.

Efteling is rond vier uur stil

 • KLM en andere grote bedrijven zoals Shell, Philips en Randstad houden een minuut stilte. Bij winkelketens zoals Albert Heijn en V&D hangen vandaag geen bedrijfsvlaggen, zegt Detailhandel Nederland.
 • De films in Jt-bioscopen worden rond de landing gestopt en andere films beginnen later. Pathé zegt dat het technisch lastig is om de programmering tijdelijk stil te leggen. In de Pathé-bioscopen wordt wel omgeroepen dat bezoekers buiten de zaal een minuut stilte kunnen houden.
 • De Efteling zet alle attracties en alle muziek rond vier uur tijdelijk uit.

Geen amusement bij NPO

 • De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) past zijn programmering vandaag aan. Op Nederland 1 zendt de NOS vanaf 14.30 uur de dag van nationale rouw uit. De Tour de France is vanaf 13.30 uur op Nederland 2 te volgen. De programmering op radio en tv is sober. Amusementsprogramma’s zoals Lingo, De vloer op en De slimste mens vervallen. De gezamenlijke Nederlandse kerken hebben een gebedsdienst georganiseerd. Op Nederland 1, 2, 3, Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 en FunX is er 24 uur geen STER-reclame.
 • RTL past zijn programmering ook aan. Tijdens de minuut stilte wordt op de kanalen van RTL live overgeschakeld naar de extra uitzending van RTL Nieuws.
 • Radiostation Q-music houdt om vier uur een minuut stilte. Er is aangepaste muziek en geen entertainment, spelletjes en reclame.

Feyenoord speelt vanavond met rouwbanden

 • De KNVB vraagt alle voetbalclubs in Nederland op deze dag van nationale rouw de vlaggen halfstok te hangen, rouwbanden te dragen en voorafgaand aan een wedstrijd een minuut stilte te houden.
 • De openingswedstrijd vanavond van Feyenoord tegen Real Sociedad gaat door, maar zal onder versoberde omstandigheden worden gespeeld. Dat komt volgens de club tot uiting in de rouwbanden van Feyenoord en de muziekkeuze in De Kuip. Voorafgaand aan de wedstrijd zou al traditioneel een minuut stilte worden gehouden in verband met de oud-Feyenoorders die afgelopen jaar zijn overleden. Rondom deze minuut zal nu ook worden stilgestaan bij de ramp met de MH17.

Voorstelling Anne Frank geannuleerd

 • Theater Amsterdam heeft de middagvoorstelling van de theatervoorstelling Anne vandaag geannuleerd. Mensen die een kaartje hebben gekocht, worden geïnformeerd via e-mail, telefoon en sms. Ze mogen de voorstelling op een andere datum bezoeken of krijgen hun geld terug.
 • Om 20.00 uur wordt bij de voorstellingen War Horse, Sister Act, Jersey Boys en Hij Gelooft in Mij één minuut stilte in acht genomen.
 • Bij het Rijksmuseum, De Hermitage en het Van Gogh Museum hangen de vlaggen halfstok. De musea roepen in verschillende talen op tot een minuut stilte. De kassa’s gaan rond vier uur een minuut dicht. De medewerkers van de Hermitage verzamelen zich in de hal voor de herdenking.
 • Ook bij het Concertgebouw hangt de vlag halfstok. Vanavond zal voorafgaand aan het concert een minuut stilte worden gehouden. Ook vanmiddag houden de medewerkers een minuut stilte.
 • De Parade, die nu in Utrecht staat, herdenkt de slachtoffers van vlucht MH17 om 20:03, na het luiden van de Dom-klokken, onder begeleiding van muziek van Schubert, gespeeld door pianist Hugo van Neck. Dat gebeurt bij de Zweefmolen. Alles wordt stilgelegd: barren, restaurants, voorstellingen en zweefmolen
 • Bij het Comedytrain International Summer Festival 2014 in Toomler (Amsterdam) wordt vanavond een kaarsje gebrand in de entreehal. De voorstellingen gaan wel gewoon door.
 • Het Hortus Festival voor kamermuziek opent vanavond in Leiden om 20 uur met een toelichting op de nationale dag van rouw. Daarna wordt een minuut stilte in acht genomen.

Molens

 • Vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars roepen alle 1200 molens in Nederland op hun molen in de rouwstand te zetten. De rouwstand betekent dat de onderste wiek iets naar rechts wordt verschoven. De wiek staat zo als het ware iets voorbij de molen, wat de rouw symboliseert.

Over wat een nationale dag van rouw nu exact is, heeft NRC.nl eerder vandaag geschreven.

Met medewerking van Claudia Kammer, Eppo König, Derk Stokmans, Erik van der Walle en Marije Willems