‘Vrouw in rode jurk eerder gezien als seksueel bedreigend’

Was vorige week te lezen op Nu.nl

illustratie Emmelien Stavast

De aanleiding

Is het toeval dat Samantha Jones, de mannenverslinder in de serie Sex and the city, vaak een rood jurkje aanheeft?

Nee, want een vrouw in het rood wordt door andere vrouwen eerder gezien als een seksuele bedreiging, blijkt uit nieuw onderzoek waar onder andere Nu.nl vorige week over berichtte. Vrouwen stellen hun vriend minder graag voor aan een vrouw in een rode jurk, aldus de studie. Ook zien ze vrouwen in het rood eerder als ontrouw. Volgens hoofdonderzoeker Adam Pazda kan een vrouw in een rode jurk zelfs het signaal uitzenden dat ze „op jacht” is. Tijd voor een factcheck: worden vrouwen in rood inderdaad gezien als maneaters?

Waar is het op gebaseerd?

Voor het onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse Universiteit van Rochester en twee Slowaakse universiteiten, werd vrouwelijke vrijwilligers een foto getoond van knappe vrouwen in strapless jurkjes. Sommige jurkjes rood, andere wit. Aan de hand van foto’s moesten de vrijwilligers beoordelen of de vrouwen openstonden voor seks. De vrijwilligers oordeelden dat vrouwen in het rood daar vaker voor openstonden. Hierna werd hun gevraagd met welke vrouwen ze eerder zouden durven strijden om een man. Uitkomst: liever níét met de vrouw in het rood. Vervolgens werd nog gevraagd of de vrouw op de foto snel zou vreemdgaan. En je raadt het al: de rood geklede dames werden significant vaker verdacht van vreemdgaan.

En, klopt het?

Op de opzet van de studie is wel iets aan te merken. De vrijwilligers moesten namelijk kiezen tussen vrouwen in een rode of een witte jurk. En laat wit nu net de kleur zijn van de maagdelijkheid, en onschuldigheid. Wie durft nu een vrouw in het wit te beschuldigen van vreemdgaan?

De onderzoekers zien deze beperkte keuze tussen rood en wit zelf ook als problematisch, en hebben dit opgelost in een derde experiment. Hierbij kreeg een groep vrouwen van rond de 20 jaar foto’s van vrouwen in rode en groene jurken te zien. Ook bij dit experiment kwam de ‘rode’ vrouw als het meest seksueel bedreigend naar voren. Vrijwilligers stelden hun vriend liever voor aan de vrouw in het groen dan in het rood. Dit experiment is echter nog te mager om grote conclusies aan te verbinden. Er deden 143 vrijwilligers aan mee.

Toch lijkt dit onderzoek wel in lijn met andere studies naar rode kleding. In 2008 bewees de Universiteit van Rochester dat mannen vrouwen met rode kleding aantrekkelijker en seksueel begeerlijker vinden. Andere studies wezen uit dat vrouwen in rode kleding hogere fooien krijgen, eerder als lifter worden meegenomen en dat mannen dichter tegen een vrouw in het rood gaan aanzitten dan als ze blauw draagt.

Wetenschappers broeden nog op de vraag waaróm we rood associëren met seks. Een verklaring is dat het cultureel is ingegeven: van jongs af aan worden we aangeleerd dat rood de kleur van de liefde is.

Maar de associatie van rood met seks zou ook in onze genen kunnen zitten. Vorig jaar werd een experiment uitgevoerd in een afgelegen dorp in Burkina Faso. Deze inwoners waren niet blootgesteld aan de westerse cultuur. De mannelijke dorpelingen werden foto’s getoond van Afrikaanse vrouwen voor een rode en blauwe achtergrond. De mannen, die overigens meededen aan het experiment in ruil voor een grote zak rijst, vonden de vrouw met de rode achtergrond het aantrekkelijkst. Het is een eerste aanwijzing dat de biologie voor ons heeft bepaald dat rood nu eenmaal sexy is.

Conclusie

Uit onderzoek zou blijken dat vrouwen in een rode jurk gezien worden als seksueel bedreigend. Hoewel dit onderzoek te klein is om er definitieve conclusies aan te verbinden, zijn de resultaten wel in lijn met andere studies die bewijzen dat vrouwen in rode kleding geassocieerd worden met seks. We beoordelen de stelling als grotendeels waar.

    • Andreas Kouwenhoven