VN-raad wil onderzoek naar ‘mensenrechtenschendingen’ Gaza

Leden van hulporganisaties en media nemen de schade op in Gaza tijdens een twee uur durend staakt-het-vuren. Foto: AFP / Hatem Moussa

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft ingestemd met een internationaal onderzoek naar vermeende mensenrechtenschendingen tijdens het Israëlische offensief in Gaza.

Het onderzoek is een initiatief van Palestina, dat bij de Verenigde Naties is aangesloten als waarnemend niet-lid. Van de 47 leden van de raad stemden er 29 voor, meldt persbureau AFP. De Verenigde Staten stemden als enige tegen en zeventien andere landen onthielden zich van een stem. De spoedvergadering was belegd door Arabische landen, die naleving van het internationaal recht in de bezette Palestijnse gebieden willen afdwingen.

Sinds de gevechten - die op 8 juli begonnen met luchtaanvallen over en weer - begonnen, zijn tot nu toe 670 Palestijnen omgekomen. Aan Israëlische zijde vielen 34 doden. De inspanningen van de internationale gemeenschap om de partijen tot een staakt-het-vuren te brengen mochten niet baten. Bij Khan Younis in de Gazastrook werd vandaag hevig gevochten tussen Hamas en Israëlische troepen.

In 2010 nam de Mensenrechtenraad al kritische resoluties aan over de “ernstige schending van [..] het internationaal humanitair recht” tijdens de Gaza-oorlog in 2008-2009. Tijdens die oorlog, die in december 2008 begon, vielen ongeveer 1.400 Palestijnse en dertien Israëlische doden. Een VN-commissie constateerde schendingen van mensenrechten door zowel Hamas als Israël, en riep op daders voor het Internationaal Strafhof te brengen als beide partijen niet zelf tot vervolging overgaan.

    • Laura Klompenhouwer