Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Vier Amerikaanse auteurs op ‘historische’ longlist Man Booker Prize 2014

De Amerikaanse schrijfster Siri Hustvedt op de longlist van de Man Booker Prize? Het is geen vergissing. Voor het eerst in de geschiedenis van de 46 jaar oude prijs kunnen ook auteurs buiten het Britse Gemenebest de grote literatuurprijs winnen.

En Amerikanen zijn goed vertegenwoordigd op de, volgens de organisatie ‘historische’, longlist van deze grote internationale literatuurprijs. Tussen de dertien genomineerde auteurs zitten vier Amerikanen: Joshua Ferris, Karen Joy Fowler, Siri Hustvedt en Richard Powers.

Twitter avatar ManBookerPrize Man Booker Prize Drum roll please…the Man Booker Longlist 2014 is http://t.co/fYvzlucvam

De Britten domineren de lijst met zes genomineerden. Onder hen Booker Prize-winnaar Howard Jacobson (2010) en David Mitchell. Verder zijn één Australische en twee Ierse auteurs genomineerd.

Longlist Man Booker Prize 2014

- Joshua Ferris (Amerikaans) To Rise Again at a Decent Hour (Viking)
- Richard Flanagan (Australisch) The Narrow Road to the Deep North (Chatto & Windus)
- Karen Joy Fowler (Amerikaans) We Are All Completely Beside Ourselves (Serpent’s Tail)
- Siri Hustvedt (Amerikaans) The Blazing World (Sceptre)
- Howard Jacobson (Brits) J (Jonathan Cape)
- Paul Kingsnorth (Brits) The Wake (Unbound)
- David Mitchell (Brits) The Bone Clocks (Sceptre)
- Neel Mukherjee (Brits) The Lives of Others (Chatto & Windus)
- David Nicholls (Brits) Us (Hodder & Stoughton)
- Joseph O’Neill (Iers/Amerikaans) The Dog (Fourth Estate)
- Richard Powers (Amerikaans) Orfeo (Atlantic Books)
- Ali Smith (Brits) How to be Both (Hamish Hamilton)
- Niall Williams (Iers) History of the Rain (Bloomsbury)

Gemenebest

Traditiegetrouw wordt de Man Booker Prize uitgereikt aan auteurs die afkomstig zijn uit het Britse Gemenebest, waar landen als India, Australië, Nieuw-Zeeland Groot-Brittannië, Ierland en Zimbabwe aan toebehoren.

Vorig jaar werd besloten deze geografische beperking op te heffen. Het uitsluiten van Amerikaanse schrijvers zou volgens de organisatie ‘een anachronisme’ betreffen en de reputatie van de prijs in de weg staan.

Het besluit viel niet bij iedereen in goede aarde. Julian Barnes, zelf winnaar in 2011, sprak er schande van en waarschuwde voor een toekomst waarin de prijs uitsluitend door Amerikaanse auteurs gewonnen zal worden.

Op 9 september wordt de shortlist van de Man Booker Prize bekend worden gemaakt, de winnaar op 14 oktober. De Nieuw-Zeelandse schrijfster Eleanor Catton won de prijs in 2013 met haar tweede roman The Luminaries, in het Nederlands uitgekomen als Al wat schittert.