Wanneer neemt Apple weer het voortouw?

De cijfers van Apple vallen enigszins tegen. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar had het technologiebedrijf een teleurstellende inkomstenstijging van 6 procent. En de analisten zijn daar niet zo blij mee.

Apple verkocht het laatste kwartaal 35,2 miljoen iPhones. Veel, maar volgens critici niet genoeg in de steeds krappere markt met een groeiend aantal concurrenten. Het bedrijf liet weten in het derde kwartaal voor meer dan 37,4 miljard dollar aan gadgets verkocht te hebben. Wall Street rekende echter op minstens 38 miljard dollar.

Hoewel Apple meer verdiende aan de goed presterende Macs, grotendeels vanwege lagere productiekosten, daalde de verkoop van iPads. In plaats van de verwachte 14 miljoen , verkocht het bedrijf er 13,3 miljoen. De groeiende populariteit van Android-toestellen wordt gezien als de grote boosdoener.

Tegenvallende kwartaalcijfers zijn niet per se de dingen waar aandeelhouders en Apple-liefhebbers zich mee bezighouden. Zij vragen zich vooral af wanneer Apple weer het voortouw neemt als grote technologische vernieuwer. Sinds de introductie van de iPad in 2010 bracht Apple geen vernieuwende producten meer uit. Er kwam nieuwe software uit, Apple kocht de koptelefoons van Beats by Dre en ging samenwerken met IBM. Ondertussen ging de iPod ten onder.

Waar blijft de iWatch, is nu de grote vraag. Investeerders rekenen erop dat Apple binnenkort met wearables komt die Google Glass en de horloges van Samsung uit het water knallen.

    • Hans Klis