Riskeert een celstraf van maximaal tien jaar

Syriëganger Maher H. riskeert een celstraf van maximaal tien jaar omdat hij zou hebben gevochten voor terreurgroep ISIS, een extremistische strijdgroep. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de twintigjarige jongen samengespannen tot moord of doodslag vanuit een terroristisch motief. Dat bleek gisteren tijdens de pro-formazitting, waarop de Haagse rechtbank besloot dat H. in voorarrest blijft. Het is de eerste keer dat een teruggekeerde Syriëganger in Nederland terechtstaat. H. reisde vorig jaar af naar Syrië, volgens het OM om deel te nemen aan de gewapende strijd die daar woedt tussen rebellen en het regeringsleger. Het OM heeft meerdere foto’s gevonden waarop H. te zien is met een machinegeweer. Ook zou hij via chatberichten en op internet anderen hebben opgeroepen om naar Syrië te gaan. Maar volgens zijn advocaat Peter Plasman vormt dit geen concreet bewijs dat H. daadwerkelijk heeft gevochten in Syrië. Bovendien is deelname aan een gewapend conflict volgens Plasman niet strafbaar – dit zou pas het geval zijn als er terroristische misdrijven worden begaan. Plasman omschreef zijn cliënt als een „aardige en beschaafde” jongen, die uit naïviteit naar Syrië afreisde omdat hij zijn geloofsbroeders wilde helpen. Vervolgens zou hij zijn teruggekeerd omdat de situatie in Syrië niet was zoals hij verwachtte. Officier van justitie Vogelenzang heeft een ander beeld van H. Uit onderschepte Skype-berichten zou blijken dat hij het liefst weer terug wil naar Syrië en zou hebben gevochten voor ISIS.