Stoorzender Prabowo mokkend ten onder

Jokowi wint presidentsverkiezingen met marge van zes procentpunt, beroep van zijn rivaal wegens fraude kansloos geacht.

Joko Widodo, beter bekend als Jokowi, koos voor zijn overwinningstoespraak gisteren Sunda Kelapa, de oude haven in het noorden van Jakarta. Daar klom de aanstaande president van Indonesië op een houten tweemaster, het soort schip dat al eeuwenlang het eilandenrijk verbindt. „Deze verkiezing heeft voor hernieuwd optimisme in het land gezorgd”, zei Jokowi (53). „Een nieuwe generatie groeit op in vrijheid en leert de betekenis van politieke verantwoordelijkheid kennen.”

De verkiezingsstrijd, die volgens de Kiescommissie door Jokowi werd gewonnen met 53 procent van de stemmen, was de spannendste ooit en heeft het land gepolariseerd. Vriendengroepen ruzieden op Facebook over wie de betere kandidaat was. Families waren verdeeld. Jokowi riep gisteren op nu weer de rangen te sluiten en samen te komen.

Er was niet alleen blijdschap om de uitslag, maar ook om het proces. De hele dag vergaderde de Kiescommissie onverstoorbaar door, als waakhond van de democratie. Hun kantoor in Jakarta was omgetoverd tot een bunker, bewaakt door de oproerpolitie met gepantserde voertuigen voor de deur. Gevreesd werd voor gesjoemel en fraude, maar minutieus behandelde de Kiescommissie de resultaten per provincie. Lokale afgevaardigden moesten uitleggen hoe de verkiezingen waren verlopen, wat de problemen waren en hoe er gehandeld was.

De enige stoorzender was Prabowo Subianto (62), de oud-generaal en de grote rivaal van Jokowi. Het was al dagen duidelijk dat hij de verkiezingen zou verliezen. Halverwege de middag liet hij zijn waarnemers bij de Kiescommissie het pand verlaten. Op een rommelige persconferentie zei hij zich uit protest terug te trekken uit de race aangezien de verkiezingen volgens hem niet eerlijk verliepen. Meteen wezen juristen erop dat een kandidaat een celstraf riskeert als hij zich op zo’n laat moment uit de strijd terugtrekt. Daarna volgde het bericht dat Prabowo zich alleen terugtrok uit het stemmen tellen bij de Kiescommissie. Hij blijft kandidaat en zal de resultaten aanvechten bij het Constitutioneel Hof. Volgens zijn team is er met 21 miljoen stemmen mogelijk gesjoemeld. Om alsnog te winnen moet Prabowo acht miljoen stemmen ombuigen. Volgens hem hebben buitenlandse hackers computersystemen gemanipuleerd en zijn er miljoenen dubbele stemmen uitgebracht.

De zetten van Prabowo komen over als de laatste stuiptrekkingen van een man die verloren heeft maar dat niet wil toegeven. Hatta Rajasa, zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, is ruim een dag niet meer aan zijn zijde verschenen. Dat suggereert dat Hatta het zinkende schip heeft verlaten.

Ook de buitenwereld erkent Jokowi’s zege. De premiers van Maleisië en Singapore evenals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry feliciteerden hem. Beurzen in Azië stegen vanochtend onmiddellijk.

Ook scheidend president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY), die Prabowo politiek steunde, erkende Jokowi’s zege. Jokowi gaf gisteren gehoor aan de oproep van SBY geen aanhangers te mobiliseren om geweld te voorkomen. Toch dansten tientallen Indonesische journalisten na zijn rede in de regen. In vreugde staken ze alvast hun wijs-, middel- en ringvinger in de lucht, het gebaar van Jokowi-aanhangers. Eindelijk geloven ze het helemaal: hun Jokowi wordt president.

    • Melle Garschagen