‘Staf Greenpeace eist vertrek van campagnedirecteur’

Archiefbeeld van Pascal Husting in Parijs.
Archiefbeeld van Pascal Husting in Parijs. Foto EPA / Lucas Dolega

In een interne brief eist de staf van Greenpeace het vertrek van campagnedirecteur Pascal Husting. De campagnedirecteur raakte vorige maand in opspraak toen bekend werd dat hij sinds 2011 het vliegtuig nam om tussen Luxemburg en Amsterdam te forensen.

Ook zijn baas, internationaal Greenpeace-directeur Kumi Naidoo, moet zich ‘op zijn positie beraden’, schrijft de Volkskrant vandaag op basis van een interne brief van ruim veertig stafleden en campagneleiders, die aan Husting en Haidoo is gericht.

Volgens de staf hebben de beide directeuren de milieuorganisatie zoveel schade toegebracht, dat alleen hun vertrek dat kan compenseren. Hun aanblijven ondermijnt de geloofwaardigheid van Greenpeace, vinden de medewerkers. In de brief staat:

“Het zal elke keer terugkeren zodra we politici of organisaties bekritiseren. Zoals nu trouwens al gebeurt. Als Greenpeace het niet juist kan doen, wie dan wel?”

Directeur Nederland vindt opstappen Husting niet nodig

De Nederlandse directeur van Greenpeace Sylvia Borren heeft de brief overigens niet ondertekend. Ze vergelijkt de actie in de krant met een ‘volksgericht’ en vindt opstappen van Husting onnodig. Borren betreurt zijn fouten maar denkt dat Greenpeace er uit kan komen zonder hun vertrek.

“Het was een aanslag op onze reputatie, maar dat vinden Pascal en Kumi ook. In een groepje binnen Greenpeace International zijn we nu bezig de affaire in open dialoog in goede banen te leiden.

Ook Naidoo liet aan de krant weten dat de brief geen reden voor ontslag of terugtreden is van hemzelf of Husting:

“Constructieve samenwerking en debat zijn de beste manier om het vertrouwen te herstellen, en we vertrouwen erop dat dat gaat lukken.”

Husting vloog sinds 2011 aanvankelijk elk weekend naar het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam. Later werd dat twee keer per maand. Toen veel donateurs ontstemd reageerden, besloot Husting voortaan de trein te pakken. De campagnedirecteur gaf als weerwoord dat niemand er iets van zei. Dat klopt volgens de ondertekenaars van de brief niet.