Redding van Spaanse bank kost belastingbetalers 11 miljard euro

Foto Bloomberg

De Spaanse belastingbetalers hebben ruim 11 miljard euro toegelegd op de verkoop van de in 2012 geredde Catalunya Banc. De Catalaanse spaarbank werd gisteren bij een veiling voor 1,19 miljard opgekocht door BBVA. Deze van origine Baskische grootbank verwerft 1,5 miljoen nieuwe klanten en 770 filialen.

BBVA opent daarmee de aanval op directe concurrent Santander, de grootste bank van Spanje en de eurozone. Die bood een veel lager bedrag voor Catalunya Banc. Ook de Catalaanse grootbank CaixaBank bood tevergeefs mee. De drukbezette veiling onderstreept het voorzichtige herstel van het nationale bankwezen.

In 2012 pompte de staat via herstructureringsfonds FROB ruim 12 miljard in Catalunya Banc. Vorige maand legde het fonds nog 572 miljoen euro bij om 6,4 miljard euro aan rommelhypotheken van de spaarbank te verkopen aan de Amerikaanse durfinvesteerder Blackrock.

Catalunya Banc was één van de tientallen spaarbanken die na het uitbreken van de kredietcrisis genationaliseerd moesten worden. De semipublieke ‘cajas de ahorros’, bestierd door lagere overheden, speelden nog meer dan commerciële banken een rol in het opblazen van Spanjes enorme vastgoedzeepbel. Toen deze in 2008 uiteenspatte, begonnen ze een voor een te wankelen. In mei 2013 kon Madrid zijn banken niet langer zelf stutten en vroeg 100 miljard euro Europese noodleningen aan. Hiervan is tot nu 43 miljard ‘opgenomen’.

Tot nu toe hield de regering vol dat de schatkist alle staatssteun uiteindelijk zou terugzien. Weinig Spanjaarden geloofden dit, en na de veiling van gisteren is duidelijk dat de rekening voor de belastingbetaler hoog kan oplopen. De veruit grootste probleembank Bankia, een cluster van zeven cajas, kreeg in 2013 ruim 24 miljard euro. Bankia moet nog op de markt gebracht worden.

In totaal heeft de staat 61 miljard euro noodsteun verstrekt, waarvan na gisteren 3 miljard euro is terugbetaald. Nieuwe reddingsacties zijn bovendien niet uitgesloten.