Rechter oordeelt dat uitwisseling patiëntengegevens mag

De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de invoering van het EPD door kan gaan.
De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de invoering van het EPD door kan gaan. Foto ANP/Martijn Beekman

De rechter in Utrecht heeft vandaag geoordeeld dat de invoering en het verder ontwikkelen van het elektronisch patiëntendossier door mag gaan. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) wilde het uitwisselen van medische gegevens juist tegenhouden.

Volgens de rechter is de wijze waarop gegevens worden uitgewisseld niet strijdig met de bestaande privacywetgeving. De uitwisseling geschiedt namelijk pas nadat een patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven.

Dat is in overeenstemming met de wettelijke eisen, aldus de rechtbank. Artsen schenden ook hun geheimhoudingsplicht niet. In overleg met de patiënt kunnen bepaalde delen uit hun dossier worden weggelaten.

De VPH is de kleinste huisartsenvereniging in Nederland. Andere grotere belangenclubs zoals de Landelijke Huisartsen Vereniging gingen wel akkoord met het uitrollen van het Landelijk Schakelpunt. (Novum)