De cowboy en de commentaarstem

Een eenzame cowboy betreedt een saloon, begeleid door onheilspellende muziek. „De vermoeide revolverheld liep langzaam door de saloon”, declameert de voice-over. „De lange reis vanaf Cheyenne had zijn tol geëist.” Dan blijkt dat de cowboy de stem heeft gehoord. „Wie zei dat?”

„Onderzoekend keek hij rond door de saloon. Zijn jaren aan de verkeerde kant van de wet hadden hem geleerd...” De cowboy kan er niet om lachen. „Hou daar eens mee op! Ik wil hier gewoon wat drinken.” Zo begint The Gunfighter, een korte komische western van regisseur Eric Kissack op Vimeo.com.

De commentaarstem is ook hoorbaar voor de andere aanwezigen in de saloon en leest onverstoorbaar door. Zoals het een commentaarstem betaamt, weet hij alles. Hij verraadt wie het op wie voorzien heeft, wie het met wie heeft gedaan en zelfs wat voor geheime liefhebberijen aanwezigen erop nahouden.

De bezoekers weten algauw niet meer of ze moeten ontkennen of geloven wat ze allemaal horen. Pogingen om met de geheimzinnige stem in gesprek te raken, lopen op niets uit. Zeker is dat van het precaire evenwicht in de kleine gemeenschap niets overblijft en een showdown is dan ook onvermijdelijk.

    • Herbert Blankesteijn