Obama steunt zware sancties tegen Rusland vanuit EU

Obama tekent het condoleanceregister op de Nederlandse ambassade in Washington.
Obama tekent het condoleanceregister op de Nederlandse ambassade in Washington. Foto ANP

Premier Mark Rutte heeft gisteravond laat gesproken met de Amerikaanse president Obama. Deze liet in het telefoongesprek weten de brede economische sancties te steunen die vanuit de EU Rusland worden opgelegd.

Een verklaring van het Witte Huis, zoals opgetekend door Reuters:

“De president verwelkomt de acties die genomen zijn door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, waarmee de daden die tot deze tragedie hebben geleid veroordeeld worden, en nieuwe sancties worden voorbereid tegen diegenen die Oekraïne destabiliseren.”

Europese ministers van Buitenlandse Zaken waren gisteren in Brussel bijeen om over nieuwe sancties te praten. Ze besloten niet alleen om al bestaande sancties tegen individuen uit te breiden tot de directe kring rondom Poetin, daarnaast gaven ze opdracht om veel hardere economische sancties snel voor te bereiden. Daarmee zegt Europa het al lage vertrouwen in de Russische president Vladimir Poetin in feite op, aldus onze correspondent in Brussel, Stéphane Alonso.

‘Logisch gevolg van gebrek aan vooruitgang’

Volgens minister Frans Timmermans is dit “een logisch gevolg van het gebrek aan vooruitgang dat we van Russische kant hebben gezien” sinds een eerder ultimatum, eind juni. Met de sancties wordt Rusland de toegang ontzegd tot kapitaalmarkten en tot technologie op het gebied van defensie en energie.

Stéphane Alonso, onze correspondent in Brussel, legt vanochtend in nrc.next uit dat het officieel nog om een dreigement gaat:

“Rusland krijgt enkele dagen om te ‘deëscaleren’ in het oosten van Oekraïne. Maar volgens betrokkenen is het niet erg waarschijnlijk dat Rusland aan die eis kan of wil voldoen. Een definitieve beslissing zou al binnen een week kunnen worden genomen, zeggen betrokken diplomaten.

De EU eist dat Rusland de wapenleveranties aan pro-Russische separatisten staakt, zijn eigen troepen terugtrekt aan de Oekraïense grens, volledig meewerkt aan het onderzoek naar de vliegramp en zijn invloed aanwendt om ook separatisten tot coöperatie te dwingen.”