Nederland houdt minuut stilte na aankomst eerste lichamen

Twee leden van de marechaussee tijdens de minuut stilte bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne waar de lichamen naartoe worden gebracht voor identificatie.
Twee leden van de marechaussee tijdens de minuut stilte bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne waar de lichamen naartoe worden gebracht voor identificatie. Foto ANP / Vincent Jannink

Zes dagen na de ramp met vlucht MH17 zijn de eerste lichamen van slachtoffers overgebracht naar Nederland. Kort na de aankomst van twee militaire toestellen uit Charkov werd in Eindhoven met een trompetsignaal een minuut stilte ingeluid.

De vliegtuigen, een C-13- Hercules transportvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht en een Australische Boeing C-17 Globemaster, kwamen even voor 16.00 uur volgens planning aan. Bij de basis hingen dertien vlaggen halfstok; voor elk land dat slachtoffers te betreuren heeft (naast Nederland onder meer Maleisië, Australië, Indonesië, Groot-Brittannië, België, Duitsland, de Filippijnen, Nieuw-Zeeland, Canada).

In het ene vliegtuig zaten 24 lichamen, in het andere zestien. De toestellen stopten met de neus naar de vlaggen op de luchthaven, waarna de achterkanten werden geopend en het trompetsignaal werd gegeven. Koning Willem-Alexander woonde de ceremonie bij met koningin Máxima, premier Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, een aantal ministers en vertegenwoordigers van landen waar slachtoffers vandaan komen. Ook waren nabestaanden van slachtoffers aanwezig. Die werden niet in beeld gebracht.

Twitter avatar Ddrk Diederik Toet Indrukwekkende stilteminuut hier op Utrecht CS #MH17 #utrecht http://t.co/bb1jR1pt5I
Twitter avatar mbsimon1973 Martijn 1 minuut stilte bij bloemenzee op #schiphol. Zo indrukwekkend #MH17 http://t.co/81H7Y7VRFY
Twitter avatar odweusthof Onno Weusthof Mensen massa die op Schiphol 1 minuut stilte in acht namen voor slachtoffers #MH17 #dagvannationalerouw #FlightMH17 http://t.co/TeuU68gwrt

Na de minuut stilte reden twintig lijkwagens het terrein op. Uit elk toestel werden tien kisten, elk gedragen door zes militairen, gehaald. Bij de eerste twintig kisten is dat nu gebeurd. Het proces werd nog een aantal keer herhaald, tot alle kisten waren overgebracht naar een lijkwagen. De lichamen worden naar Hilversum gebracht, en geëscorteerd door de Koninklijke Marechaussee.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel MH17: Hundreds of people are waiting along the road the hearses will take http://t.co/8fYyhGkMLi (via @dandemoustier)
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Veel belangstellingop viaducten voor rouwstoet die straks over de #A2 en de #A27 > Hilversum rijdt: http://t.co/s2HaA91r2W via…

Wat nu, na vandaag?

Ook morgen en overmorgen worden lichamen uit Oekraïne overgebracht naar Eindhoven, liet een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten aan persbureau Novum. Op beide dagen vindt een soortgelijke ceremonie plaats, waarbij het schema van vandaag wordt herhaald. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn daar echter niet bij. “Leden van het kabinet en nabestaanden zijn wel aanwezig”, aldus de woordvoerder.

De vliegramp - waarbij 298 mensen, onder wie 193 Nederlanders, omkwamen - lijkt het werk van pro-Russische separatisten. De Verenigde Staten zeggen bewijs te hebben dat het toestel waarschijnlijk per ongeluk uit de lucht is geschoten met een met een SA-11-raket, afgeschoten door rebellen in het oosten van Oekraïne. De VS gebruiken de aanduiding SA-11 voor raketten die worden afgevuurd door het Boek-raketsysteem.