Nationale rouw

Vandaag komen de eerste lichamen van slachtoffers van de ramp terug uit Oekraïne. Nederland begroet hen met een dag van nationale rouw. NRC doet, net als afgelopen zaterdag, een poging te markeren wie er vlogen aan boord van de MH17. Mensen van allerlei nationaliteiten, vooral Nederlanders. Gewone mensen, elk met hun eigen verhaal.

Een echtpaar uit Woudrichem, opticiens in Wijk en Aalburg. De man was van plan om met pensioen te gaan en daarom bezig met het overdragen van de zaak.

Een Maleisische Shell-medewerker met zijn vrouw en vier kinderen.

Een Nederlands-Israëlische student (27) die bedrijfskunde studeerde in Melbourne. Hij werd geboren in Nieuwegein en was terug in Nederland om familie te bezoeken. Hij had in het Israëlische leger gediend en was betrokken bij de operaties in Gaza in 2008.

Een jong stel uit Tilburg. Zij werkte bij de Rabobank in Den Bosch, hij was docent Mobiele Werktuigen op het Radius College in Breda.

Een gezin uit Amstelveen – vader, moeder, zoon, dochter. De vader werkte voor Malaysia Airlines, de moeder bij een supermarkt. Hun 19-jarige zoon studeerde aan de VU en was DJ. Hun 14-jarige dochter danste en had een bijbaantje in een supermarkt om de reis van haar dansgroep naar het WK streetdance in Glasgow te financieren. Het gezin was op weg naar familie op de Filippijnen.

Een 33-jarige man uit Amsterdam en zijn vriendin. Hij was hoofd Productie bij toneelgroep Oostpool, zij was beginnend journaliste. Begin deze maand stond ze voor het eerst in nrc.next.

Een Britse man (20) die op weg was naar Perth. Hij nam de MH17 omdat hij een tussenstop moest maken omdat hij leed aan diabetes.

Een pedagogisch medewerkster en een Haagse kunstenaar, actief voor de werkgroep Duurzaamheid & Milieu van D66 Den Haag, op weg naar Bali.

Een 22-jarige man uit Brummen onderweg naar Bali voor een bezoek aan zijn broer. Zojuist bevorderd tot soldaat der eerste klasse en geplaatst bij het 3de Pantserinfanteriepeloton.

Een 55-jarige vrouw en een 65-jarige man, beiden lid van Volkstuindersvereniging ‘Helpt Elkander’ in Rotterdam en actief als vrijwilligers voor de Nieuw-Apostolische Kerk in Rotterdam. Ze waren op weg naar Nieuw-Zeeland voor een bezoek aan hun dochter en haar gezin.

Een stel uit Nijmegen, op weg naar Bali voor een vakantie. Ze wilden duiken. Hij voetbalde bij Trekvogels in Nijmegen en was werkzaam bij een bouwbedrijf uit Rosmalen.

Een moeder met haar drie dochters uit Naarden. Zij was penningmeester van De Gooische Hockey Club uit Hilversum, haar drie dochters speelden er.

Een vader, moeder en dochter uit Zwanenburg. De dochter was turnster bij de vereniging Turnz in Amsterdam. Haar broer blijft alleen achter.

Een vader, moeder en zoon uit Hoofddorp, op weg naar Borneo voor een vakantie. Vader was werkzaam bij een afvalverwerkingsbedrijf, de moeder was consultant. Hun dochter bleef in Nederland.

Een gezin van vier uit Doesburg. Een vader en moeder met hun twee dochters van 10 en 12 jaar. De oudste was het afgelopen schooljaar brugklasleerling op een school in Rozendaal, waar ze elke dag met vriendinnen naartoe fietste. De jongste dochter was leerling van een basisschool in Doesburg.

Een koppel uit Leimuiden, actief bij de plaatselijke tennisvereniging.

Een gezin uit het Drentse Roden, onderweg naar Maleisië voor een vakantie. De 17-jarige dochter had nog geen maand geleden haar havo-diploma in ontvangst genomen. De 12-jarige zoon had net de basisschool afgerond en zou na de zomervakantie beginnen op de school waar zijn zus zojuist geslaagd was.

Een gezin van drie uit Eindhoven. De moeder werkte bij de Rabobank, de vader bij Philips. Hun 6-jarige zoon was lid (bever) van scoutingvereniging Stratum, waar de vader oudervertegenwoordiger was.

Een klinisch psychologe uit Den Haag met haar man en beide kinderen, onderweg naar hun vakantiebestemming. De 20-jarige dochter was eerstejaars student geneeskunde in Groningen en lid van studentenvereniging Vindicat.

Een Australisch stel, beiden 50-ers, op weg naar huis na een maand vakantie in Europa. Ze zetten zich in voor de Sunbury Lions Football Club. Het echtpaar laat een dochter na.

Een Nederlands-Maleisisch gezin met drie zonen (15, 12 en 8). Het gezin was zeven jaar geleden naar Australië verhuisd. De vader voetbalde. Moeder danste graag.

Een stel dat geneeskunde studeerde in Cluj-Napoca, Roemenië. Zij was Duits, hij Canadees met Roemeense wortels. Hun doel was een vakantie in Bali.

Een vrouw (24) met de Duitse nationaliteit die in Amsterdam woonde. Ze was oprichter van de Nederlandse hi-tech start-up Xoterra Space. Afgelopen winter sprak ze op TedX in Groningen. Ze was op weg naar Melbourne voor een stage bij IBM.

Een 21-jarige studente Communicatie en Media aan de Hanzehogeschool in Groningen, op weg naar haar vader in Maleisië om vakantie te vieren. Haar broer zou later de reis naar Maleisië maken, zodat ze eerst alleen met haar vader kon zijn.

Drie kinderen (12, 10 en 8) die met hun opa (68) teruggingen naar Australië.

Een Nederlandse vrouw van 27 die voor Amnesty International werkte. Ze was met haar ouders en broer onderweg naar Indonesië.

Een Iers-Australische vrouw die werkte als fitness-lerares en als office manager op een basisschool.

Een Nederlandse vrouw die in Australië woonde en daar paardrijles gaf en Nederlands doceerde. Ze was in Nederland voor een congres.

NRC Handelsblad is op grond van de eigen gedragscode terughoudend met het vermelden van namen van slachtoffers. Dat geldt ook voor de mensen die bij de ramp met de MH17 omkwamen.