Het beste van de Beste Zangers van Nederland

Nederland 3, 20.30-21.45u.

Stuur een groepje artiesten van eigen bodem naar een zonnige bestemming. Laat ze elkaars repertoire zingen. En kies aan het eind van het seizoen iemand uit, die zichzelf daarna de beste zanger van het land mag noemen. De beste zangers van Nederland scoort met dit concept al zes seizoenen hoge kijkcijfers. Deze zomer zendt de TROS compilaties met alle hoogtepunten uit. Vandaag is er aandacht voor het derde seizoen. Hierin zijn ondere andere Xander de Buisonjé, Lange Frans, Anita Meyer, Do en Glennis Grace te zien. Hoewel Grace het programma niet won, leverde deelname haar wel veel op: haar versie van het nummer Afscheid van Volumia! werd na de uitzending in 2011 een nummer 1-hit. Voor wie de opname terugziet, is dat geen verrassing: zelfs mensen die het Nederlandse lied geen warm hart toedragen moeten toegeven dat Grace een geweldige stem heeft. Do heeft tijdens het optreden al snel tranen van ontroering in haar ogen en De Buisonjé – hij schreef het origineel – springt een paar keer uit zijn stoel. Subtiel kan het niet genoemd worden, maar werken doet het wel. Volgend jaar volgt een zevende seizoen.

Thijs Schrik