Trein met lichamen loopt krakend het station binnen

Traag en krakend reed de trein met stoffelijke resten, voortgeduwd door een rook walmende diesellocomotief, gisteren binnen op het terrein van een oude tankfabriek in het Oekraïense Charkov. De aankomst van de grijze koelwagons en een rode passagierswagon maakte een einde aan de onzekerheid van de laatste dagen. In de passagierswagon zaten OVSE-medewerkers en Nederlandse onderzoekers.

Na dagenlange stilstand en een reis van 17 uur door rebellengebied kwamen de resten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zo uiteindelijk toch nog terecht in de handen van experts onder Nederlandse leiding.

De voornaamste taak van dit team van ongeveer negentig mensen, dat werkt in een grote loods op het terrein, is de lichamen nauwkeurig verpakken zodat de eerste stoffelijke resten vandaag klaar zouden moeten zijn voor transport naar de militaire luchthaven in Eindhoven.

Nogmaals verpakt

„Lijkzakken worden nogmaals verpakt”, vertelde Ester Naber, persvoorlichter van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) gisteren in Charkov. Dit team maakte ook bekend dat er minimaal 200 lichamen van slachtoffers aan boord zijn van de trein. Hoeveel precies is nog onbekend. In totaal vielen er 298 doden bij de ramp. Of alle slachtoffers nog geborgen zullen worden is de vraag. Sommige lichamen zijn wellicht verbrand en worden mogelijk nooit gevonden.

Over de vraag hoe het transport van de stoffelijke resten vanuit de loods in Charkov naar de luchthaven zal verlopen, moet nog overlegd worden, zei woordvoerder Nader gisterenavond. Het transport naar Nederland zal in fasen gebeuren, waarbij de eerste vlucht vandaag rond vier uur moet landen. Een Nederlandse C-130 en een Australische Boeing C-17 worden ingezet.