EU bereidt zware sancties voor

Wat een week geleden ondenkbaar was, is door het waarschijnlijke neerhalen van de MH17 alsnog in beeld gekomen: brede economische EU-sancties tegen Rusland. Daarmee zegt Europa het al lage vertrouwen in de Russische president Vladimir Poetin in feite op. Europese ministers van Buitenlandse Zaken waren gisteren in Brussel bijeen om over nieuwe sancties te praten. Ze besloten niet alleen om al bestaande sancties tegen individuen uit te breiden tot de directe kring rondom Poetin, daarnaast gaven ze opdracht om veel hardere economische sancties snel voor te bereiden. Volgens minister Frans Timmermans (PvdA) is dit „een logisch gevolg van het gebrek aan vooruitgang dat we van Russische kant hebben gezien” sinds een eerder ultimatum, eind juni. Het betreft sancties waarmee Rusland de toegang wordt ontzegd tot kapitaalmarkten, alsmede tot technologie op het gebied van defensie en energie. Officieel gaat het om een dreigement: Rusland krijgt enkele dagen om te ‘deëscaleren’ in het oosten van Oekraïne. Maar volgens betrokkenen is het niet erg waarschijnlijk dat Rusland aan die eis kan of wil voldoen. Een definitieve beslissing zou al binnen een week kunnen worden genomen, zeggen betrokken diplomaten. De EU eist dat Rusland de wapenleveranties aan pro-Russische separatisten staakt, zijn eigen troepen terugtrekt aan de Oekraïense grens, volledig meewerkt aan het onderzoek naar de vliegramp en zijn invloed aanwendt om ook separatisten tot coöperatie te dwingen. Even leek het er op dat de ministers het niet eens zouden worden, als gevolg van uiteenlopende economische belangen. Zo staat Frankrijk onder zware druk omdat het helikoptervliegdekschepen van het type ‘Mistral’ aan Rusland wil leveren. Uiteindelijk lag er toch een akkoord, volgens diplomaten mede dankzij een indrukwekkend optreden van minister Timmermans.