Dag van nationale rouw: wat betekent dat?

Foto Robin Utrecht

Het is niet meer voorgekomen sinds de dood van prinses Wilhelmina (1962): een dag van nationale rouw. Premier Rutte maakte gisteravond bekend dat vandaag een dag is van nationale rouw, omdat de eerste vlucht met slachtoffers van de MH17-ramp rond vier uur zal landen op vliegbasis Eindhoven. Hun nabestaanden zullen daarbij aanwezig zijn, net als koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders. Klokken worden op verschillende momenten geluid, onder andere vijf minuten voordat het vliegtuig zal landen. Daarna wordt één minuut stilte gehouden door iedereen die zich daarbij wil aansluiten. Alle overheidsgebouwen zijn gewoon open, hun vlag hangt halfstok. Winkeliers kunnen zelf beslissen of ze hun winkel open houden. Het kabinet hoopt dat Nederlandse burgers de minuut stilte in acht zullen houden.

    • NRC