Majka wint koninginnenrit, Mollema naar zevende plaats

Rafal Majka bij de finish. Foto AFP / Jeff Pachoud

Rafal Majka heeft de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. De Pool van Tinkoff-Saxo kwam vandaag solo over de finish op de slotklim en behaalde zo zijn tweede ritzege deze Tour. Hij verstevigde zijn leidende positie in het bergklassement. Mollema klimt naar zevende plaats.

Geletruidrager Vincenzo Nibali finishte als derde, achter de Italiaan Giovanni Visconti, en wist daarbij zijn belangrijkste rivalen op afstand te houden. Een dag na de langste etappe van deze Tour werd vandaag juist de kortste rit gereden. Op de route lagen vier pittige cols.

Twitter avatar inrng the Inner Ring Today’s top-10 #TDF http://t.co/7acg5eatpx
Twitter avatar inrng the Inner Ring Revised top-10 overall #TDF Péraud takes time, Leopold König loses time but still there http://t.co/BStTp2jN5z

De etappe in bulletpoints

  • Bauke Mollema deed het goed in het klassement. De Belkin-renner, die lang deel uitmaakte van de kopgroep, klimt naar de zevende plaats.
  • Ploeggenoot Laurens ten Dam bleef in de buurt van zijn concurrenten en staat achtste op 1.12 minuut.
  • Op de Col du Portillon, de eerste klim, zette Joaquim Rodriguez de aanval in. De Spanjaard zette daarmee een omvangrijke kopgroep op poten, waar ook Mollema en Jurgen Van den Broeck toe behoorden.
  • Aan de voet van de Peyresourde leek de Wit-Rus Vasil Kirijenka in rap tempo afstand te nemen, maar op de volgende klim kreeg hij een inzinking.
  • Majka bleek zijn race uitstekend te hebben ingedeeld. Hij achterhaalde de eerder weggesprongen Visconti in de laatste kilometers en soleerde naar de overwinning.

Ritverslag door persbureau Novum.

    • Laura Klompenhouwer