Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Wagens met eerste slachtoffers MH17 aangekomen in Hilversum

Zes dagen geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om. Vandaag keren de eerste slachtoffers terug naar Nederland. Om die reden is vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Ook vandaag houden we de gebeurtenissen rond de vliegramp bij in een liveblog.

Nieuw liveblog

We zijn inmiddels weer een nieuwe liveblog begonnen. Dat is hier te vinden.

Ter afsluiting

Wij sluiten dit liveblog nu af. Het was de dag dat de eerste slachtoffers van de vliegramp terugkeerden op Nederlandse bodem, waar een heel volk om hen rouwde. Een overzicht van de gebeurtenissen:

 • Kort voor 11.00 uur vanochtend vertrok het eerste vliegtuig vanuit Charkov richting Eindhoven. Rond 13.00 vertrok het tweede vliegtuig.
 • Door het hele land, maar bijvoorbeeld ook bij de residentie van de Britse premier Cameron, hingen de vlaggen halfstok. Molenaars zetten hun molens in rouwstand, amusementsprogramma’s bij de publieke omroep vervielen en publieke radiozenders zonden geen STER-reclame uit
 • Rond 15.45 landde het eerste vliegtuig in Eindhoven. Kort daarna landde ook het tweede toestel.
 • Met een trompetsignaal werd rond 16.15 een minuut stilte ingeluid. In het hele land hadden toen al kerkklokken geluid om de terugkeer van de slachtoffers te markeren.
 • De kisten werden één voor één door militairen overgebracht naar lijkwagens. Bij de ceremonie waren naast nabestaanden ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig.
 • Omstreeks 17.00 reed de eerste stoet van twintig lijkwagens naar de hal van de militaire basis. Daar werd gewacht op de andere wagens, alvorens te vertrekken richting Hilversum.
 • Overal langs de route stonden mensen om hen een laatste eer te bewijzen.
 • De wagens kwamen rond 19.50 uur aan bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de slachtoffers de komende weken en maanden geïdentificeerd.

Wat nu?

 • Morgen rond 16.00 uur zullen de twee militaire vliegtuigen opnieuw lijkkisten naar Nederland vliegen. Zij krijgen hetzelfde ceremoniële onthaal, al zullen de koning en koningin niet aanwezig zijn. Alle lichamen worden in rouwwagens en onder politiebegeleiding vervoerd van Eindhoven naar Hilversum. Dit proces vindt vrijdag nogmaals plaats.
 • Het Nederlandse kabinet overweegt om een politiemacht naar het rampgebied te sturen om de eerder aangenomen VN-resolutie, die oproept tot internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de ramp, ten uitvoer te brengen. Dat schreef de Oekraïense president Porosjenko vandaag op zijn website.
 • De situatie in het oosten van Oekraïne blijft zeer onveilig voor onderzoekers. Vandaag werden volgens Kiev weer twee Oekraïense (militaire) vliegtuigen neergehaald door rebellen.
 • Komende vrijdag komt de Tweede Kamer terug van zomerreces voor een debat over de ramp. Het debat zou vandaag al plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege de dag van nationale rouw. Namens de regering zullen premier Rutte en de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten aanwezig zijn. Het debat begint om 10.00 uur.
 • Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reist morgen naar Oekraïne om de stand op te nemen van de repatriëring van de slachtoffers. Ook zal de voortgang van het onderzoek naar de oorzaak van de crash worden besproken.
 • De rebellengroep die de macht in handen heeft in het rampgebied meldde vandaag dat er nog zestien lichamen waren aangetroffen. De lichamen worden overgebracht naar Torez, waar eerder ook al slachtoffers werden opgeborgen.

Ministerraad afgelopen

De extra ministerraad die vanavond in het Catshuis werd gehouden is net afgelopen. De ministers hebben onder meer gesproken over de terugkeer van alle slachtoffers, de toedracht van de crash en het vervolgen en opleggen van straffen aan de daders, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

In Beeld: Nederland herdenkt slachtoffers

We maakten een In Beeld-serie over de gebeurtenissen van vandaag, de dag dat heel Nederland rouwde.

[inbeeld]/inbeeld/2014/07/23/nederland-herdenkt-slachtoffers-vliegramp-met-vlucht-mh17/[/inbeeld]

NAVO: nog steeds wapens van Rusland naar Oekraïne

Er worden nog steeds wapens van Rusland Oekraïne in gebracht. Dat zegt een NAVO-militair tegenover persbureau Reuters. "We hebben de afgelopen weken een toename gezien van het aantal wapens dat van Rusland naar Oekraïne wordt gebracht. We blijven bewijs binnenkrijgen over het transport van wapens naar Oekraïne vanuit Rusland sinds het neerhalen van MH17 en dat baart ons zorgen."

In Rusland krijgt de Oekraïense overheid de schuld van de vliegramp. In Kiev en Washington wordt bewijs opgevoerd dat het neerhalen van de Boeing 777 met aan boord 298 mensen het werk was van pro-Russische, door Moskou gesteunde, separatisten.

Rutte belt opnieuw met Poetin

Premier Mark Rutte heeft vanavond opnieuw gebeld met de Russische president Poetin, meldt het Kremlin. De leiders hebben gesproken over maatregelen die genomen moeten worden voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het neergestorte vliegtuig MH17, zoals is vastgelegd in een eergisteren aangenomen resolutie van de VN Veilgheidsraad. “Beide zijden benadrukken het belang van het horen van de meningen van alle betrokken partijen”, aldus het Kremlin.

Duizenden lopen mee met stille tocht in Amsterdam

Duizenden mensen lopen mee met een stille tocht door het centrum van Amsterdam. Volgens de organisatie zijn er zo'n vijfduizend deelnemers, meldt persbureau Novum. De wandeling begon om 20.00 uur op de Dam en eindigt daar ook weer. Deelnemers zullen daar witte ballonnen oplaten. Ook dragen zij witte kleding.

Twitter avatar wijndelts Ward Wijndelts "Stille tocht" memorating the victims of flight MH17. Amsterdam. http://t.co/AfjMVBSqQ9

Rebellencommandant ontkent eerdere uitspraak over BOEK-raketsysteem

Eerder vanavond meldde persbureau Reuters dat rebellencommandant Aleksander Chodakovski had toegegeven dat separatisten in het oosten van Oekraïne over het BOEK-raketsysteem beschikken. Maar tegenover Russische media zou deze commandant dat nu ontkennen, schrijft journalist Noah Sneider op Twitter:

Twitter avatar NoahSneider Noah Sneider Rebel commander now tells Russ media he said nothing to @Reuters abt BUK system, claims to have recording of convo: http://t.co/0yjAp4TDhR

Twitter avatar NoahSneider Noah Sneider Either Reuters or Khodakovsky will have to post BUK interview recording now – truth will (hopefully) be on the tape…

Morgen om 16 uur tweede aankomst vliegtuigen

Morgen rond 16.00 uur komen de volgende twee militaire vliegtuigen aan met slachtoffers van de vliegramp. De lichamen van de slachtoffers zullen met hetzelfde ceremonieel worden onthaald in Eindhoven als de lichamen die woensdag zijn aangekomen. Er zullen vertegenwoordiging van het kabinet aanwezig, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Alle lichamen worden in rouwwagens en onder politiebegeleiding vervoerd van Eindhoven naar Hilversum.

Belgisch identificatieteam naar Nederland

België stuurt een identificatieteam naar Nederland om de forensische experts op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum te helpen met het identificeren van de slachtoffers van vlucht MH17. Dat meldt een woordvoerder van de politie aan perbureau Novum. De eerste veertig lichamen zijn vanavond gearriveerd op de kazerne, het identificeren kon direct beginnen. Zodra de namen van de slachtoffers bekend zijn worden de nabestaanden direct verwittigd, zei premier Mark Rutte eerder deze week.

Commandant Koninklijke Landmacht bedankt militairen

Luitenant-generaal Mart de Kruif, commandant van de Koninklijke Landmacht, bedankt op Twitter alle militairen voor de waardige ontvangst van de slachtoffers van MH17:

Twitter avatar GeneraalDeKruif Mart de Kruif Dank aan alle militairen voor de waardige ontvangst. Nederland is trots op jullie, en wij des te meer!

Ministerraad overlegt in Catshuis

De ministerraad komt op dit moment bijeen op het Catshuis voor nader overleg over de aanpak van de nasleep van de vliegtuigramp, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Kerkdienst slachtoffers door ruim duizend mensen bezocht

De kerkdienst die voor de slachtoffers van vlucht MH17 werd georganiseerd in de Sint Joriskerk in Amersfoort is door ruim duizend mensen bezocht. Dat meldt een woordvoerder van KRO-NCRV. In de kerk waren 570 mensen aanwezig en buiten keken nog eens zo'n vijfhonderd mensen naar de dienst die op twee grote schermen werd uitgezonden. De bijeenkomst was live te volgen op Nederland 2 en werd ook uitgezonden op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Morgen 74 kisten naar Nederland

Vanuit Charkov worden morgen opnieuw tientallen kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp naar Nederland overgebracht. Dat meldt Jan Tuinder, hoofd van het coördinatiecentrum Oekraïne. Twee militaire transportvliegtuigen, een uit Nederland en een uit Australië, vervoeren samen 74 lijkkisten. Vandaag vertrokken voor het eerst twee vliegtuigen uit Charkov met 40 lijkkisten naar Nederland. In Nederland zullen de stoffelijke overschotten worden geïdentificeerd.

Eén lijkkist staat overigens niet per se gelijk aan één lichaam, aldus Tuinder:

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Misvatting vlg Tuinder: 1 kist bevat niet noodz 1 lichaam: 1 of meer body bags per kist, in 1 body bag stoffelijke resten v 1 of meer pers

Stoet met slachtoffers is aangekomen in Hilversum

De wagens met de lichamen van de MH17 zijn na een indrukwekkende tocht bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum aangekomen.

Tijdens de tocht waren de A2 en A27 afgesloten. Langs de route stonden honderden mensen om een laatste eerbetoon te geven. Bij de kazerne reed de stoet onder grote belangstelling het terrein op.

In de kazerne zullen de komende paar dagen het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de lichamen identificeren.

Rebellenleider zegt dat separatisten BOEK-raketsysteem hadden

Een rebellencommandant heeft gezegd dat separatisten in het oosten van Oekraïne wel degelijk over het BOEK-raketsysteem beschikken. Vermoedelijk is de MH17 met een raket uit een dergelijke installatie neergeschoten.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News EXCLUSIVE: Ukraine rebel commander confirms to Reuters fighters had BUK missile system: http://t.co/1LyPK7xmWe http://t.co/AkwzTU0BO0

Tijdens een interview met Reuters zei commandant Aleksander Chodakovski van het Vostok Bataljon dat hij had gehoord dat het BOEK-systeem uit Rusland komt. De installatie zou echter weer terug zijn gestuurd om enig bewijsmateriaal weg te moffelen. Volgens de aanvoerder van het Vostok Bataljon waren de Oekraïense autoriteiten hier ook van op de hoogte:

"Ze wisten dat het BOEK-systeem bestond, en dat die naar Snezhnoye werd gebracht (tien kilometer ten westen van de rampplek). Daarnaast wisten ze dat het systeem daar ingezet zou worden, maar vervolgens provoceerden ze het gebruik van BOEK door met luchtaanvallen te beginnen op een nutteloos doelwit."

De zelfverklaarde rebellengroepering 'Volksrepubliek van Donetsk' geldt als belangrijkste verdachte, maar ontkent het systeem ooit te hebben gehad. Journalist Max Seddon:

Twitter avatar maxseddon max seddon So now everyone except Russia says the rebels had a BUK. Looking forward to seeing how the Kremlin spins this one.

ANWB waarschuwt voor bloemen op weg

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Geen bloemen op de snelweg gooien. Die zijn levensgevaarlijk voor de motorrijders die de rouwstoet begeleiden. #MH17 #tip

Ondertussen in Hilversum

De groep mensen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne wordt steeds groter. Er worden bloemen neergelegd:

Twitter avatar MatinaStevis Matina Stevis Mayor & reps from Hilversum, which lost 13 of its own, stand silently, wait for #MH17 bodies to arrive at barracks http://t.co/9v7UNxSTIl

Honderden mensen zien rouwstoet

Overal langs de route waar de stoet lijkwagens voorbijrijdt, staan honderden mensen om de laatste eer aan de slachtoffers te bewijzen.

Foto ANP/Jerry Lampen

 

Foto ANP/Jerry Lampen

 

Op- en afritten van de route zijn afgesloten, maar dat heeft veel mensen er niet van weerhouden om langs de weg te gaan staan of op viaducten te verzamelen. Bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie van de lichamen zal plaatsvinden, zijn inmiddels al de eerste toeschouwers gesignaleerd.

'Niet geknoeid met zwarte doos'

Volgens de Onderzoeksraad is er niet geknoeid met de voice recorder van de MH17. Die werd gisteren samen met de flight data recorder overhandigd aan de Nederlandse ambassadeur in Kiev.

Een internationaal team heeft de voice recorder onderzocht. Ondanks een aantal beschadigingen was het deel waar de data op staan nog intact. De gegevens zelf moeten nog worden geanalyseerd. Ze zijn inmiddels uitgelezen.

Twitter avatar Onderzoeksraad Onderzoeksraad Data Cockpit Voice Recorder #MH17 downloaded http://t.co/DW9a5lekVM

Oekraïne: straaljagers neergehaald vanaf Russisch grondgebied

De twee Oekraïense straaljagers die eerder vandaag werden neergehaald, is volgens de Oekraïense Veiligheidsraad vanaf Russisch grondgebied beschoten. Dat zou blijken uit een voorlopig onderzoek naar de toedracht.

Voor alles wat we op deze plek melden uit Oekraïense en Russische hoek geldt een disclaimer: de ramp is sinds donderdagavond ook direct een propaganda-oorlog geworden. Wat de regeringen in Kiev en Moskou en de separatisten in Oost-Oekraïne zeggen, is gekleurd en vaak moeilijk te verifiëren.

Laatste wagens vertrokken

De laatste vier wagens met slachtoffers van de ramp zijn vertrokken. Vanavond moeten ze aankomen bij de kazerne in Hilversum.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Very impressive: A huge procession for the 40 MH17 victims http://t.co/1tGrctrfrb

De vliegtuigen blijven nog even op het vliegveld staan om de bemanning rust te gunnen; ze zullen ook morgen worden ingezet bij de repatriëring van de slachtoffers die nog in Oekraïne zijn.

'Leidende rol Nederland bij politiemissie'

Er lijkt inderdaad gewerkt te worden aan resolutie voor een politiemissie in Oekraïne. Nederland moet daarbij een leidende rol krijgen. NOS-verslaggever Wouter Zwart op Twitter:

Twitter avatar WouterZwart Wouter Zwart NOS VN-Missie v Oekraïne bevestigt me dat wordt gewerkt aan VN politiemissie, waarin volgens Oekr de Nederlanders een leidende rol krijgen

Twitter avatar WouterZwart Wouter Zwart NOS Details van het plan worden nu uitgewerkt en zsm gepresenteerd. Mogelijk komende dagen, aldus de Oekraiense vertegenwoordiging in de VN.

Ook de Duitsers twijfelen aan WK 2018 in Rusland

In Duitsland zijn twijfels gerezen over de wenselijkheid van Rusland als gastland voor het WK in 2018. De vice-voorzitter van het conservatieve blok in het Duitse parlement Michael Fuchs vraagt zich af of het wel verstandig is om een dergelijke evenement te houden in Rusland als er niet eens een veilig luchtruim kan worden gegarandeerd. Ook andere politici spreken hun twijfels over Rusland als gastland uit.

Mocht het WK inderdaad van Rusland worden afgenomen, dan zouden Duitsland en Frankrijk volgens Fuchs de organisatie van het evenement op zich moeten nemen.

Eerder vandaag meldde de KNVB nog geen uitspraken te doen over het WK 2018 zolang het onderzoek naar de toedracht van de crash nog niet is afgerond.

Veiligheidsdienst Oekraïne deelt informatie met onderzoekscommissie

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU gaat inlichtingen over de crash met de MH17 overdragen aan de commissie die belast is het met onderzoek naar de toedracht van de ramp. Het plaatsvervangend hoofd van de dienst Viktor Jahoen tegenover Radio Free Europe:

"Wij geven hun de bewijzen die wij hebben gekregen op de manier die door de wet en het internationaal recht worden voorgeschreven. We hebben getuigen, foto's en video's."

Indrukwekkende beelden van de ceremonie, vanmiddag:

Foto ANP/Robin van Lonkhuiijsen

 

Foto ANP/Marcel van Hoorn

 

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

 

Vier wagens als laatste weg

NRC-verslaggever Evy van der Sande vanaf het vliegveld van Eindhoven:

Na het vertrek van de zestien wagens halen vier andere wagens de laatste slachtoffers op. Hier is voor gekozen om het tillen van de kisten naar de lijkwagens synchroon te laten verlopen. De vier kisten die als laatste uit het vliegtuig worden gehaald, komen allemaal uit het vliegtuig waarin de meeste slachtoffers zijn vervoerd.

De wagens die met de achterkant naar dat vliegtuig toe staan, zijn bij vertrek vol. Als de militairen de laatste vier kisten, ook afkomstig uit dat vliegtuig, in wagens willen tillen, zouden ze moeten omlopen naar de rij wagens die met de achterkant naar het andere vliegtuig staan.

Ook ceremonie voor volgende vluchten

Morgen en overmorgen zullen rond 16.00 de volgende vliegtuigen arriveren met slachtoffers van de ramp met de MH17. Net als vandaag zal ook bij de aankomst van die toestellen een ceremonie worden gehouden, die hetzelfde schema volgt als vandaag. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte zullen in tegenstelling tot vandaag daar niet bij aanwezig zijn.

Stoet wordt langs de weg opgewacht

Langs de weg naar Hilversum - waar straks de stoet langs zal rijden - staan honderden mensen klaar om de laatste eer te bewijzen aan de slachtoffers.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel MH17: Hundreds of people are waiting along the road the hearses will take http://t.co/8fYyhGkMLi (via @dandemoustier)

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel People are even standing on flyovers, waiting for the procession of MH17 victims http://t.co/aqlTW9ZFre Via ANWB

Eerste stoet rijdt nu weg

In Eindhoven vertrekt een stoet van twintig lijkwagens nu naar de hal van de militaire basis. Daar wordt gewacht op de andere wagens. Vervolgens rijden ze door naar Hilversum. De volgende zestien zijn nu gearriveerd.

'Nederland werkt aan VN-resolutie voor politiemissie Oekraïne'

Het ANP meldt zojuist dat Nederland meewerkt aan een VN-resolutie voor een politiemissie in Oekraïne. Ook Australië en Oekraïne zijn hierbij betrokken. Eind deze week moet de resolutie klaar zijn.

Bedoeling van een dergelijke missie is om de rampplek veilig te stellen voor verder onderzoek naar de ramp. Degenen die naar het gebied gaan, moeten onderdeel zijn van een internationale coalitie van landen die getroffen zijn door de ramp. Het kan gaan om politieagenten, of militairen.

Eerder al vandaag werd bekend dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken met zijn Australische collega morgen naar Oekraïne zal reizen. Waarschijnlijk zal de resolutie aldaar worden besproken.

In Beeld: Heel Nederland rouwt om slachtoffers vliegramp

De In Beeld van NRC.nl staat vandaag in het teken van de dag van nationale rouw.

Foto Robin Utrecht

 

Negen militairen lopen per kist mee

NRC-medewerker Evy van der Sanden vanaf het vliegveld in Eindhoven:

"De lijkwagens staan tegenover elkaar opgesteld. Tien naast elkaar. De eerste kisten zijn uit de vliegtuigen gehaald en in de wagens geplaatst. Wanneer één kist uit een vliegtuig is gehaald, loopt een groep van negen militairen een vliegtuig in om de volgende kist te halen. Zo zal het doorgaan tot er twintig kisten uit de vliegtuigen zijn gehaald. Dan rijden de wagens weg en volgt dezelfde gebeurtenis, zoals hiervoor beschreven, nog een paar keer."

Screenshot NOS

 

Nederland hield een minuut stilte, zo zag het eruit

Utrecht CS:

Twitter avatar Ddrk Diederik Toet Indrukwekkende stilteminuut hier op Utrecht CS #MH17 #utrecht http://t.co/bb1jR1pt5I

Op Schiphol:

Twitter avatar danwnews Dan Whitehead Check-in staff at #Schiphol leave their desks for one minute silence for #MH17 http://t.co/Vlh9U9M5hw

Langs de weg:

Twitter avatar regio15 Redactie Regio15.nl Op de parkeerplaats langs de A12 was het zojuist dringen; veel auto's gestopt i.v.m, de minuut stilte voor #MH17 http://t.co/CRBacHtxQy

Het zwembad in Almelo:

Eerste kisten worden uit vliegtuig getild

Met trompetgeschal is op het vliegveld van Eindhoven een minuut stilte ingeluid voor de ramp. De kisten met de slachtoffers zullen nu in een colonne van veertig rouwwagens naar de kazerne in Hilversum worden gebracht. Ze krijgen een escorte van de Marechaussee.

Screenshot NOS

 

Ook het vliegtuig van de Australische luchtmacht is nu geland. Zodra beide vliegtuigen stilstaan, zal er een ceremonie worden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp.

Het eerste vliegtuig met de slachtoffers landt op Eindhoven. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

 

Eerste vliegtuig met slachtoffers MH17 op Eindhoven geland

Het eerste vliegtuig met de lichamen van de slachtoffers van de ramp met de MH17 is zojuist geland op het vliegveld van Eindhoven.

Het eerste vliegtuig komt om 15.45 aan. Bij de NOS is een livestream van de aankomst

Vliegtuigen met slachtoffers komen rond 15.50 aan op Eindhoven

NRC-medewerker Evy van der Sanden is op het vliegveld in Eindhoven, waar de eerste vlucht met lichamen van de slachtoffers vanmiddag zal landen. De eerste nabestaanden zijn inmiddels gearriveerd:

De planning: rond tien voor vier landen de vliegtuigen vlak na elkaar. 24 lichamen in het ene vliegtuig, zestien in het andere. De vliegtuigen taxiën naar de vlaggen en stoppen met de neus naar de vlaggen. De achterkanten van de vliegtuigen worden geopend. Daarna wordt 'geef acht' geroepen, zal er trompetgeschal klinken en volgt een minuut stilte.

Vervolgens zullen twintig lijkenwagens parkeren tussen de vliegtuigen in. Militairen zullen uit het ene vliegtuig tien lichamen halen en uit het andere vliegtuig ook tien. Zes militairen dragen steeds één kist naar een lijkwagen. Deze wagens rijden vervolgens weg. Dit gebeurt zo'n drie keer. Dan worden de lichamen naar Hilversum gebracht.

De bloemenzee bij vliegveld Eindhoven. Foto AP/Martin Meissner

 

Burgemeester wil monument op rampplek

Volgens Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma wil de burgemeester van Rozsypnoye een monument bij de cockpit van het neergestorte vliegtuig:

Twitter avatar rudybouma rudy bouma Geëmotioneerde burgemeester van Rozsypnoye wil permanent monument bij cockpit #MH17 zegt hij tegen @Nieuwsuur http://t.co/qXDh62TCXM

'Stop met leveren technologie aan Rusland'

De lidstaten van de EU moeten geen technologie meer aan Rusland leveren voor de olie- en gaswinning als het land niks doet om de crisis in Oekraïne te deëscaleren. Dat zegt de Europees Commissaris voor Energie Guenther Oettinger vanmiddag.

"Als zij niks doen om verdere escalatie te voorkomen, dan is er voor ons ook geen reden om de groei van hun industrie te helpen of Rusland bij te staan in het ontwikkelen van dergelijke bronnen."

Ondertussen op de plek des onheils

Journalist Olaf Koens is op de rampplek in Oost-Oekraïne. Naast een aantal journalisten is er verder niemand:

Twitter avatar obk Olaf Koens Bizar. Terug op de plaats waar het vliegtuig ligt. Er is niemand. Alleen pers. Geen reddingswerkers, geen rebellen.

Merkel haalt hard uit naar Poetin en rebellen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hard uitgehaald naar president Poetin en de separatisten in Oost-Oekraïne omdat ze onvoldoende zouden meewerken. Zo zijn er nog steeds problemen met de berging van de slachtoffers en hebben onderzoekers nog altijd geen volledige toegang tot het gebied, aldus de Frankfurter Neue Presse.

Tevens spannen beide partijen zich niet voldoende in om het geweld in de regio te stoppen.

Downing Street: vlaggen halfstok

Ook op Downing Street 10, de residentie van de Britse premier Cameron, hangt sinds 14.30 een Nederlandse vlag halfstok, naast die van Groot-Brittannië:

Twitter avatar Number10gov UK Prime Minister Flags flying at half-mast over Downing St as we remember all MH17 victims in solidarity with our Dutch friends today http://t.co/OFB9LAuhtz

Vrijdag debat in Tweede Kamer over MH17

Komende vrijdag zal de Tweede Kamer terugkomen van het zomerreces voor een debat over de ramp met de MH17. Het debat zou vandaag al plaatsvinden, maar is uitgesteld omdat het een dag van nationale rouw is. Namens de regering zullen premier Rutte en minister van Veiligheid en Justitie aanwezig zijn. Het debat begint om 10.00.

Familieleden op vliegveld Eindhoven worden afgeschermd

NRC-medewerker Evy van der Sanden is op het vliegveld in Eindhoven, waar de eerste vlucht met lichamen van de slachtoffers vanmiddag zal landen:

"Bij de basis waar de slachtoffers aankomen hangen 13 vlaggen halfstok: de vlaggen van landen waar slachtoffers vandaan komen. Daarnaast is een witte tent opgezet voor vips: onder meer koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, premier Rutte, vice-premier Lodewijk Asscher, een aantal ministers (de lijst is even niet bekend) en vertegenwoordigers van landen waar slachtoffers vandaan komen. De ceremonie is voor de aankomst geoefend. Shots maken van de familie is onmogelijk volgens een Belgische collega. Zij zitten achter een zwart scherm."

'Nog 16 lichamen gevonden'

De Volksrepubliek Donetsk meldt dat er zestien lichamen onder brokstukken van het vliegtuig zijn aangetroffen op de rampplek. De lichamen zullen nadat onderzoekers klaar zijn met hun werk worden overgebracht naar een koelwagen bij Torez, de plek waar eerder ook al slachtoffers werden opgeborgen.

Minister Timmermans reist morgen naar Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reist morgen naar Oekraïne om de stand op te nemen van de repatriëring van de slachtoffers van de ramp met de MH17. Ook zal de voortgang van het onderzoek naar de oorzaak van de crash worden besproken.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Timmermans en Australische collega Julie Bishop donderdag naar Oekraïne - om Kiev te informeren over inspanningen in EU en VN-verband

Timmermans zal daarbij vergezeld worden door zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop.

Scholier, muzikant, advocaat - de slachtoffers van MH17

Rond 16.00 komen de eerste slachtoffers van de ramp met de MH17 terug naar Nederland. NRC heeft geprobeerd om te markeren wie er vlogen aan boord van de rampvlucht. Mensen van allerlei nationaliteiten, vooral Nederlanders. Gewone mensen, elk met hun eigen verhaal.

Foto AP/Phil Nijhuis

 

KNVB wacht met discussie over WK 2018 in Rusland

De KNVB wil nog niet een discussie beginnenover een boycot van het WK 2018 in Rusland. De voetbalbond wil pas een discussie voeren als het onderzoek naar de ramp is afgerond:

"Nederland rouwt om het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airways met 298 inzittenden. Stilstaan bij dit immense verlies staat nu voorop."

De bond heeft in de afgelopen paar dagen al een aantal vragen gekregen over de Nederlandse deelname aan het toernooi in 2018.

Rebellen claimen toestel neer te hebben geschoten

De rebellenleider Igor Strelkov beweert dat pro-Russische separatisten een straaljager van het Oekraïense leger hebben neergehaald. Eerder melden de Oekraïense autoriteiten al dat er twee toestellen zijn neergeschoten. Over het lot van de piloten is nog niks bekend.

Russen doen mee aan onderzoek naar oorzaak vliegramp

Aan het onderzoek naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 werken experts uit acht landen, waaronder Rusland mee. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag laten weten, die sinds gisteravond formeel de leiding over het onderzoek voert. Het team bestaat uit 24 experts, naast Rusland komen deze uit Oekraïne, Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland,Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk.

De Onderzoeksraad schrijft dat de eerste prioriteit is het verzamelen van gegevens op rampplek zelf, maar voorlopig is de locatie nog niet veilig genoeg.

'Twee Oekraïense straaljagers neergeschoten'

Een woordvoerder van de militaire operaties in Oekraïne meldt dat er twee militaire vliegtuigen zijn neergeschoten door separatisten, zo meldt persbureau Reuters. Er zijn nog geen verdere details bekend, maar de straaljagers zouden zijn neergehaald niet ver van de plek waar de MH17 zou zijn neergehaald, vlakbij Saur Mogila.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Ukraine officials: Planes downed by rebels are 2 Sukhoi Su-25 aircraft. Pilots managed to eject.

Hier nog even de locatie waar de MH17 is neergestort:

Parlement Maleisië herdenkt slachtoffers

Ook het parlement in Maleisië stond vandaag stil bij de slachtoffers van de vliegramp. Er kwamen 43 mensen uit het land om.

Parlementsleden in Maleisië nemen een moment stilte in acht. Foto EPA / Ahmad Yusni

 

Herdenking morgenavond op ambassade Londen

De Nederlandse gemeenschap organiseert morgenavond op de Nederlandse ambassade in Londen een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de vliegramp.

Voorpagina NRC Handelsblad vanmiddag

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Voorpagina van NRC Handelsblad deze middag. #NH17 http://t.co/KUBydBbTeG

Rijkswaterstaat: niet stilstaan op vluchtstrook

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten die vanmiddag om 16.00 de slachtoffers van de vliegramp willen herdenken, tijdig een parkeerplek op te zoeken. Ga vooral niet stilstaan op de vluchtstrook.

Timmermans: niemand krijgt ons klein

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft op zijn Facebook-pagina iedereen bedankt die positief heeft gereageerd op de speech die hij maandag hield bij de VN-Veiligheidsraad. Zijn emotionele oproep aan de internationale gemeenschap om de lichamen van de Nederlandse slachtoffers terug te krijgen en een onderzoek naar de ramp in te stellen, werd in Nederland en ook in het buitenland geprezen.

Tweede vliegtuig vertrokken uit Charkov

Het tweede vliegtuig met stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is vanuit Charkov vertrokken. Het Australische toestel komt naar verwachting rond 16.00 uur aan op Eindhoven Airport.

Pretparken liggen stil en andere zaken vandaag

Eerder meldden we bij monde van Prorail dat het treinverkeer vanmiddag een minuut stil zal staan. Ook de verschillende openbaar vervoerbedrijven zetten om 16.00 uur hun voertuigen stil zoals bussen en veerboten. Daarnaast zal het vliegverkeer rond de vliegvelden in Nederland een kwartier stilliggen. En daar blijft het niet bij: veel bedrijven nemen maatregelen die ze gepast vinden:

 • op Schiphol gaat de muziek in de winkels uit. Om vier uur wordt in de terminal een minuut stilte gehouden;
 • KLM en andere grote bedrijven zoals Shell, Philips en Randstad houden eveneens een minuut stilte;
 • de films in Jt-bioscopen worden rond de landing gestopt, andere films beginnen later;
 • de Efteling, Walibi Holland en Toverland zet alle attracties en muziek rond vier uur tijdelijk uit;
 • de KNVB vraagt voetbalclubs de vlaggen halfstok te hangen, rouwbanden te dragen en voorafgaand aan een wedstrijd een minuut stilte te houden;
 • de Parade in Utrecht herdenkt de slachtoffers van vlucht MH17 om 20:03, na het luiden van de Dom-klokken en zet het hele terrein dan even stil;
 • bij de voorstellingen War Horse, Sister Act, Jersey Boys en Hij Gelooft in Mij wordt om 20.00 uur één minuut stilte in acht genomen;
 • bij het Concertgebouw wordt vanmiddag en vanavond voorafgaand aan het concert een minuut stilte gehouden;
 • bij het Rijksmuseum, De Hermitage en het Van Gogh Museum gaan de kassa’s rond vier uur een minuut dicht;
 • amusementsprogramma’s bij de publieke omroep vervallen vandaag, publieke radiozenders zenden geen STER-reclame uit.
 • alle molenaars zijn opgeroepen de 1200 molens in de 'rouwstand' te zetten.Lees het uitgebreide overzicht hier.

Broertjes heeft spijt van opmerking over dochter Poetin

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, heeft spijt van zijn opmerking dat de dochter van de Russische president Vladimir Poetin Nederland uitgezet zou moeten worden. Gisteren zei hij op de radio dat Poetins dochter Maria als ultieme sanctie tegen Poetin uitgezet zou moeten worden uit Nederland. Zij woont al enige tijd met haar Nederlandse vriend in de Krimwijk in Voorschoten.

Op Twitter zegt Broertjes nu:

Twitter avatar pieterbroertjes Pieter Broertjes Opmerking over dochter Poetin op Radio 1 was niet verstandig. Deze kwam voort uit een gevoel van onmacht dat vele mensen zullen herkennen.

Terugkijken ceremonie in Charkov voor vertrek

En hier nog even de link naar de korte ceremonie in Charkov voordat het eerste vliegtuig met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers vanmorgen vertrok naar Nederland. Het vliegtuig zal landen in Eindhoven.

Een vrouw legt bloemen bij de ingang van vliegveld Eindhoven ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. Foto ANP / Marcel van Hoorn

 

NRC-medewerker Evy van der Sanden is op het vliegveld in Eindhoven en bericht dat verschillende mensen bloemen neerleggen bij een vliegtuig van de Royal Netherlands Air Force dat vlakbij de militaire basis staat:

"Een stel dat in de omgeving woont gaf aan dat ze dit doen als steunbetuiging: 'het had ons allemaal kunnen overkomen'. Er liggen bloemstukken met teksten als:'waarom? Dit had niet mogen gebeuren', knuffels en kaarten."

Regering overweegt politiemacht

Het Nederlandse kabinet overweegt een politiemacht naar het rampgebied te sturen in de Oekraïne om de gisteren aangenomen VN-resolutie ten uitvoer te brengen. Dat schrijft de Oekraïense president Porosjenko op zijn website naar aanleiding van een telefoongesprek met premier Rutte.

De RVD laat weten aan persbureau Novum dat er gewerkt wordt 'aan diverse opties'. In een verklaring laat de RVD weten:

"Nederland voert overleg met tal van partners om de slachtoffers allemaal terug te brengen en de onderste steen boven te krijgen. De gesprekken gaan onder meer over de spoedige en veilige implementatie van VNVR-resolutie 2166. Hierbij wordt gewerkt aan diverse opties om die doelstellingen te verwezenlijken."

En zo ziet een molen in rouwstand eruit

Eerder vanmorgen meldden we al dat alle molenaars in Nederland door hun branchevereniging zijn opgeroepen om hun molens in de 'rouwstand' te zetten. Dat ziet er dan zo uit:

Molen bij Katwoude in rouwstand. Foto Wikipedia

 

En ter vergelijk een molen in vreugdestand;

Foto in 'vreugdestand'. Foto Wikipedia / Algont

 

En in werkstand:

Molen in 'werkstand'. Foto Wikipedia / Rasbak

 

Oekraïne kondigt sancties aan

De Oekraïense premier heeft sancties aangekondigd tegen Russische ondernemingen en individuen die terroristen direct of indirect steunen, schrijft persbureau Reuters. De premier heeft een speciale commissie in het leven geroepen om de komende tien dagen een lijst samen te stellen. De EU kondigde gisteren al brede economische sancties aan tegen Rusland wegens wapenleveranties en steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

RIP in graffiti

Twitter avatar martijnjonk Martijn Jonk Prachtig eerbetoon in graffiti (Zaandam, viaduct onder A8). #MH17 http://t.co/9GITM2YtbM

Vliegmaatschappijen van sommige landen waren op hoogte van gevaren

De informatie op basis waarvan luchtvaartmaatschappijen besluiten om wel of niet boven een gebied te vliegen, blijft nog steeds enigszins onduidelijk. Zoals bekend vlogen KLM en Malaysia Airlines wel boven Oost-Oekraïne en andere vliegmaatschappijen niet. De Nederlandse inlichtingendiensten zijn terughoudend met informatie over wat ze wel en niet wisten. De AIVD wil niet reageren, noch de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

RTL Nieuws meldt nu op gezag van de voorzitter van de European Cockpit Association (ECA) dat luchtvaartmaatschappijen uit de VS, Canada, het VK, Frankrijk en Australië zouden zijn gewaarschuwd voor de gevaren boven het gebied waar de vlucht van Malaysia Airlines is neergestort. Maar onduidelijk is door wie.

Volgens de voorzitter Nico Voorbach was bekend dat de separatisten luchtdefensiesystemen of raketsystemen in handen hadden en dat die dit "zouden gebruiken tegen vliegtuigen van Oekraïne of Rusland en dus ook tegen passerende andere vliegtuigen, zogenaamd collateral damage". Voorbach zegt dat dit soort informatie door vliegmaatschappijen niet breed gedeeld wordt onderling en noemt dit "schandalig".

Lees hier meer over dit onderwerp in ons vragenstuk.

Eerste vliegtuig met slachtoffers onderweg

Het eerste vliegtuig met stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp is vertrokken uit Charkov en onderweg naar Nederland.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Hercules net opgestegen, richting Eindhoven http://t.co/6SB1IrZ9PI

Australisch militair toestel geland in Charkov

De Australische C17 Boeing is geland in Charkov. Het toestel zal helpen met het transport van de lichamen.

Ook rouw op Schiphol

Twitter avatar CathrienMaas Cathrien Maas Op Schiphol schermen met een rouwtekst http://t.co/OcYPgpvtqL

Twitter avatar mvbergen Michel Nog steeds leggen mensen veel bloemen bij vertrekhal 3 om de slachtoffers te herdenken #schiphol #mh17 http://t.co/ppjkoPy7gA

wat zijn de gevolgen van een handelsoorlog met Rusland?

NRC Q gaat vandaag in op deze vraag. Lees artikel hier.

Rusland beschuldigt Oekraïense oligarch

Vlaggen halfstok

De vlag hangt halfstok bij de verkeerstoren op Schiphol. Foto ANP

 

Het gebouw van de Eerste Kamer. Foto ANP/Bart Maat

 

De vlag hangt ook halfstok aan de Russische ambassade in Den Haag. Foto ANP/Bart Maat

 

Laatste kisten worden het vliegtuig in getild

De laatste kisten van de eerste veertig tot vijftig slachtoffers zijn ingeladen in de Hercules. De ceremonie is afgerond. Het toestel stijgt zo dadelijk op en begint aan de reis naar Eindhoven.

Stilte tijdens ceremonie Charkov

Momenteel wordt een moment van stilte in acht genomen tijdens de herdenkingsceremonie op het vliegveld van Charkov. "Vandaag begint jullie reis naar huis. Het is een lange reis, maar we willen het goed doen en met waardigheid", waren de eerste woorden van de Nederlandse vertegenwoordiger, die een korte toespraak hield.

Twitter avatar bishopk Kevin Bishop Dutch representative at airport: Today your journey home begins. It is a long journey but we want to do it right and with dignity

Twitter avatar BBCDanielS Daniel Sandford A dignified departure #MH17 http://t.co/jkJQ1wQjLO

RTL 2,5 uur reclamevrij

Alle zenders van RTL zijn vanmiddag tussen 15.30 en 18.00 uur reclamevrij. Bij RTL4 begint de reclame pas weer om 20:10. Bij de publieke omroepen op radio en tv worden de hele dag geen reclames uitgezonden.

Treinverkeer een minuut stil

Het treinverkeer staat vandaag een minuut stil in verband met de herdenking van de slachtoffers van de vliegramp. Hoelaat precies is nog niet bekend.

Zwarte dozen gearriveerd in Groot-Brittannië

De twee zwarte dozen uit de neergestorte Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn aangekomen in Groot-Brittannië, schrijft Reuters. Hier bevindt zich één van de twee onderzoeksplekken in Europa waar deze gelezen kunnen worden. Lees hier meer over de werking van zwarte dozen.

Volg de ceremonie op vliegveld Charkov live

Ook de NOS zendt de ceremonie op de luchthaven van Charkov live uit.

Molens in rouwstand

Vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars roepen alle molenaars en moleneigenaren in Nederland op hun molen vandaag in de rouwstand te zetten, dit om te laten zien dat ze 'ten diepste meeleven met al degenen die getroffen zijn door de aanslag op toestel MH17'. In Nederland staan nog een kleine 1200 windmolens.

De rouwstand betekent dat de onderste wiek iets naar rechts wordt verschoven. De wiek staat zo als het ware iets voorbij de molen , wat de rouw symboliseert.

OVSE-waarnemers werken vandaag samen met Maleisische experts

De waarnemers van de OVSE zijn voor de zesde dag op rij aan het werk in het rampgebied. Vandaag worden ze vergezeld door een medewerker van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines en twee medewerkers van de Maleisische luchtvaartautoriteiten. Er wordt geen melding gemaakt van Nederlandse deskundigen.

13 minuten lang geen vliegverkeer boven Nederland

Het vliegverkeer boven Nederland wordt vanmiddag dertien minuten lang stilgelegd, zo meldt Luchtverkeersleiding Nederland tegenover de NOS.

Naar verwachting vindt de minuut stilte om 16.00 uur plaats. Dat betekent dat vliegtuigen tussen 15.50 uur en 16.03 uur niet zullen starten of landen. Laagvliegend verkeer wordt tussen 19.00 en 22.00 uur geweerd boven de Dam in Amsterdam. Dit in verband met de stille tocht die hier plaatsvindt.

Het ministerie van Defensie heeft daarnaast bepaald dat vanwege de ceremonie op vliegbasis Eindhoven er tussen 15.45 en 18.00 uur geen civiele vliegtuigen vertrekken en landen.

Kisten gaan aan boord van vliegtuig

De kisten worden in het Hercules-vliegtuig getild.

Stoffelijke overschotten Van de MH17 vliegramp worden overgebracht in een militair vliegtuig op het vliegveld van Charkov . Foto ANP/Pierre Crom

 

Twitter avatar BBCDanielS Daniel Sandford Coffins laid out for a simple tribute before they leave for the Netherlands #mh17 http://t.co/8tBrRxRNxG

Politie: veertig tot vijftig lichamen naar Nederland

De twee vliegtuigen die vanmiddag vanuit Charkov naar Nederland vliegen, nemen naar schatting veertig tot vijftig slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne mee. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse politie tegen persbureau Novum. Een Nederlands en een Australisch vliegtuig vertrekken rond 10.00 uur Nederlandse tijd naar Eindhoven.

Kisten staan klaar in Charkov, ceremonie begonnen

Op de luchthaven van Charkov staan kisten klaar om de slachtoffers van de ramp in te vervoeren.

Twitter avatar BBCDanielS Daniel Sandford Simple wooden coffins on the tarmac at Kharkiv airport http://t.co/qztZkCFFMx

Op het vliegveld is inmiddels een ceremonie, van start gegaan, bijgewoond door tientallen leden van de Oekraïense politie en het leger. Via Russia Today is deze te volgen.

Screenshot RT

 

Het eerste vliegtuig met lichamen vertrek naar verwachting rond tien uur vanochtend. Iets voor vier uur wordt het toestel in Eindhoven verwacht.

Australische premier: mogelijk liggen er nog veel lichamen bij rampplek

De Australische premier Tony Abbott heeft vanmorgen verklaard dat het nog altijd onduidelijk is hoeveel lichamen er nu precies in Charkov zijn gearriveerd: "Mogelijk liggen er nog veel lichamen buiten, onder de Europese zomerszon en blootgesteld aan warmte en dieren." Dat schrijft persbureau AFP. De tellingen van de lichamen die per trein zijn vervoerd lopen uiteen van 200 tot 280.

De ochtendkranten op de dag van nationale rouw

Foto NRC

 

Hoe werkt een zwarte doos?

Er zijn twee faciliteiten in Europa die zwarte dozen kunnen lezen, een in Frankrijk en een in Groot-Brittannië. De zwarte dozen van vlucht MH17 worden naar Groot-Brittannië gebracht voor onderzoek. Deze bevatten geluidsopnamen vanuit de cockpit van de laatste twee uur aan activiteit die zijn waargenomen, en bevatten gegevens over de activiteiten in de verschillende vliegtuigsystemen van enkele uren. Hoe de zwarte dozen werken is uitgelegd in een video van de Britse krant The Telegraph:

Lijkwagens gearriveerd in Eindhoven

Tientallen lijkwagens zijn gearriveerd bij de vliegbasis in Eindhoven. De NOS heeft hier beelden van. Omroep Brabant meldt dat er vandaag door veel mensen op weg naar hun werk bloemen worden gelegd op de luchthaven.

Australisch militair toestel onderweg naar Charkov

Een Australisch C-17 Globemaster militair transportvliegtuig is rond 08.00 uur vertrokken van vliegbasis Eindhoven naar Charkov om daar de slachtoffers van de vliegramp op te halen. Een Nederlands Hercules toestel staat al klaar in Charkov om lichamen over te vliegen, meldt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp op Twitter:

Twitter avatar gjdennekamp Gert-Jan Dennekamp Nederlandse Hercules staat op vliegveld #Charkov voor transport lichamen naar Nederland. http://t.co/6CDICql4QX

Omwonenden rampplek herdenken slachtoffers

Oekraïners die dichtbij de plek van de ramp wonen hebben tijdens een herdenkingsdienst stilgestaan bij de overleden slachtoffers. Ook zij zijn getraumatiseerd, vertellen ze tegenover de BBC in een korte reportage.

Parlement bijeen in Kuala Lumpur

De Maleisische premier Najib Razak arriveerde vannacht op het vliegveld van hoofdstad Kuala Lumpur. Vandaag is het parlement bijeen gekomen om te spreken over vliegramp en de slachtoffers te herdenken. Vandaag veroordeelde hij  'de onmenselijke, gewelddadige en onverantwoordelijke daad van de degenen die het toestel neerhaalden'.  Het parlement nam een moment van stilte in acht.

Razak herhaalde gisteren dat zolang het onderzoek loopt, er geen schuldigen aangewezen moeten worden. Middels een alomvattend onderzoek moeten de verantwoordelijken onmiddellijk voor de rechter komen, aldus Razak. Er kwamen 43 Maleisiërs om bij de ramp.

De Maleisische premier Najib Razak is vannacht gearriveerd in Kuala Lumpur. Foto AFP / Mohd Rasfan

Het belangrijkste nieuws van gisteravond en vannacht

 • Oekraïense autoriteiten maakten gisteravond laat bekend dat het eerste transport met slachtoffers vandaag ongeveer vijftig lichamen zal overbrengen naar Nederland. Op het vliegveld van Charkov is rond 10.00 uur Nederlandse tijd een korte ceremonie, waarbij verscheidene Oekraïense hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. 
 • De lichamen worden in colonne onder politiebegeleiding overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum. Daartoe worden de A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne gesloten voor ander verkeer.
 • In Hilversum zal de identificatie plaatsvinden. De zakken waarin de lichamen zitten blijven gesloten totdat ze hier gearriveerd zijn.
 • In de landelijke dagbladen staan woensdagochtend opnieuw veel rouwadvertenties voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De opvallendste zijn van de Luchtverkeersleiding Nederland en Malaysia Airlines.
 • Uit gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten is op te maken dat vlucht MH17 is neergeschoten door separatisten. Waarschijnlijk was dat per ongeluk, zeggen bronnen bij de Amerikaanse overheid tegenover persbureau AP. Er is geen bewijs gevonden van directe Russische betrokkenheid.
 •  De ministers van Buitenlandse Zaken van Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe sancties tegen Rusland en mensen en instanties die de soevereiniteit van Oekraïne aantasten. Europa zegt hiermee het al lange vertrouwen in Rusland op.
 • Het is nog onduidelijk hoeveel lichamen er precies in de trein lagen die vanochtend rond 10.30 uur in Charkov aankwam. De tellingen lopen uiteen van 200 tot 280. De koelwagens met de lichamen zijn nog niet allemaal geopend en de zakken met stoffelijke resten blijven dicht tot ze in Nederland zijn.
 • De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn door Maleisische experts overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die het internationale onderzoek leidt.
 • Het is officieel oorlog in Oekraïne. Dat is de conclusie van het Rode Kruis in een vertrouwelijke juridische beoordeling, meldt persbureau Reuters. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) geldt als neutrale tussenpartij in oorlogen en conflictgebieden en beschermt op basis van de Verdragen van Genève de slachtoffers van gewapende conflicten.

Hoe ziet deze dag van nationale rouw eruit?

Deze dag van nationale rouw is van start gegaan, de tweede in de Nederlandse geschiedenis. Wat betekent dat? Lees hier ons bericht daarover. Hieronder een beknopt overzicht:

 •  Op alle regeringsgebouwen wordt de vlag halfstok gehangen. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen wordt verzocht hetzelfde te doen.
 • De vijf minuten die voorafgaan aan de landing van de eerste vliegtuigen met lichamen, luiden de klokken. Verwacht wordt dat dat rond 16.00 uur zal zijn.
 • Veel nabestaanden wachten de kisten van de slachtoffers op in Eindhoven. Zij doen dat samen met de koning en koningin, premier Rutte, vice-premier Asscher en vertegenwoordigers van andere landen die burgers hebben verloren bij de ramp. Onder hen is ook de gouverneur-generaal van Australië.
 • De aankomst van de eerste slachtoffers wordt gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna volgt een minuut stilte, waar iedereen zich bij aan kan sluiten.
 • Elders in het land kunnen op verschillende momenten op de dag ook de klokken worden geluid.
 • In diverse steden, waaronder in Tilburg en Den Bosch zijn er gezamenlijke herdenkingen voor de bewoners. De Tilburgse kermis zet alle attracties een kwartier lang stil.
 • In Amsterdam begint om 20.00 uur op de Dam een stille tocht, die ook weer terugkeert op de Dam. Aan het eind worden ballonnen opgelaten en wordt een minuut stilte gehouden. Tijdens de tocht zal er geen luchtverkeer boven de Dam vliegen.

Zes dagen geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om. Vandaag keren de eerste slachtoffers terug naar Nederland. Om die reden is vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Ook vandaag houden we de gebeurtenissen rond de vliegramp bij in een liveblog. De ontwikkelingen van gisteren zijn hier terug te lezen.