Kwartaalcijfers Apple vallen licht tegen volgens Wall Street

Foto ANP

De kwartaalcijfers van Apple vallen enigszins tegen. In het fiscale derde kwartaal dat eindigde in juni zag het technologiebedrijf een teleurstellende inkomstengroei van 6 procent.

iPads presteren slechter

Dat meldt persbureau Reuters. Apple verkocht het laatste kwartaal 35,2 miljoen iPhones. Veel, maar volgens critici niet genoeg in de steeds krappere markt met een groeiend aantal concurrenten. Het bedrijf liet weten in het derde kwartaal voor meer dan 37,4 miljard dollar aan gadgets verkocht te hebben. Wall Street rekende echter op minstens 38 miljard dollar.

Hoewel Apple meer verdiende aan de goed presterende Macs, grotendeels vanwege lagerproductiekosten, zag het de verkoop van iPads dalen. In plaats van de verwachte 14 miljoen eenheden, verkocht het maar 13,3 miljoen. De groeiende populariteit van Android-toestellen wordt gezien als de grote boosdoener. De aandelen van Apple bleven ondanks de enigszins teleurstellende doch positieve cijfers stabiel op 94,72 dollar.

Waar blijft de innovatie

Maar tegenvallende kwartaalcijfers zijn niet per se de dingen waar aandeelhouders en Apple-liefhebbers zich mee bezighouden. Zij vragen zich vooral af wanneer Apple zich weer toont als de grote technologische vernieuwer. Sinds de introductie van de iPad in 2010 bracht het bedrijf geen vernieuwende producten meer voort. Het bracht nieuwe software uit, terwijl ondertussen de iPod ten onder ging, kocht de koptelefoons van Beats by Dre en ging samenwerken met IBM.

Maar waar blijft die technologische revolutie? Waar blijft bijvoorbeeld de iWatch? Investeerders rekenen erop dat Apple zich binnenkort met wearables komt die Google Glass en de horloges van Samsung uit het water knallen.

    • Hans Klis