Kerry naar Israël om wapenstilstand af te dwingen

John Kerry komt aan op het vliegveld in Tel Aviv. Foto AP / Pool

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is ondanks het vliegverbod voor Tel Aviv, toch naar Israël gevlogen. Kerry bezoekt het land in de hoop een wapenstilstand af te kunnen dwingen tussen Israël en Hamas.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA droeg gisteren alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen op om 24 uur lang niet te vliegen op Tel Aviv nadat vlakbij de luchthaven een raket insloeg. Ook andere internationale luchtvaartmaatschappijen besloten vluchten te schrappen naar de Israëlische hoofdstad op advies van de Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA).

Kerry is niettemin alsnog afgereisd vanuit Egypte naar Ben-Gurion Airport. Hij was in Kaïro voor overleg, daar Egypte eerder bemiddelde tussen Hamas en Israël. De Amerikaanse minister zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas spreken. Netanyahu heeft Kerry gevraagd om de Amerikaanse commerciële luchtvaart op gang te brengen. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon is bij de besprekingen aanwezig.

PLO schaart zich achter Hamas

De PLO heeft zich ondertussen achter de eisen geschaard die Hamas heeft gesteld om een eind te maken aan de recente geweldsuitbarsting. Hamas wil onder meer dat de Israëlische en Egyptische blokkades van Gaza worden opgeheven. Bij de recente geweldsuitbarsting tussen Israël en een aantal Palestijnse groeperingen zijn tot nu toe 570 Palestijnen en 29 Israëliërs omgekomen, onder wie 27 militairen.

    • Anouk Eigenraam