Je hebt nooit te veel courgetterecepten

De courgettes zijn te geef op dit moment. Voor wie familie, vrienden of kennissen met een moestuin heeft zelfs letterlijk. Je kunt hobbytelers geen groter plezier doen dan een stuk of wat groene jongens van ze aan te nemen. Hooguit zou het aardig zijn om ze in ruil een paar nieuwe courgetterecepten aan de hand te doen. In tegenstelling tot courgettes heb je van courgetterecepten nooit te veel.

In een van mijn favoriete groentekookboeken, The River Café Green, kwam ik ‘bruschetta con zucchini e prosciutto’ tegen. Ofwel: geroosterd brood met courgette en rauwe ham. Lekker als lunchgerecht of tapa bij een glas koele witte wijn, maar op een warme zomeravond zou ik er persoonlijk ook prima mijn maal mee kunnen doen. Zeker met nog wat buffelmozzarella erbij. Dat combineert fantastisch met zowel de citroenige courgettes als de ham.

Rose Gray en Ruth Rogers geven altijd hoeveelheden waarmee je een weeshuis kunt voeden, ik kan er ook niks aan doen. Maar het courgettemengsel blijft dagenlang goed in de koelkast en smaakt ook uitstekend als bijgerecht bij vlees of vis.

Halveer de courgettes in de lengte en halveer ze opnieuw. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de kruiden fijn. Snijd de schil van de citroen zonder de witte onderschil en snijd de schil heel klein. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan met goed sluitend deksel. Doe de kleingesneden knoflook erin en even later de courgette. Verwarm alles al roerend op hoog vuur. Laat de courgette bruin kleuren en doe er de helft van de kruiden bij en het zout. Leg het deksel op de pan, temper het vuur enigszins en verwarm 5 minuten. Laat de pan van het vuur, met het deksel erop, 10 minuten staan. Roer de resterende kruiden met de helft van de citroenschil en zout en peper naar smaak door het courgettemengsel.

Grill het brood aan beide kanten, wrijf het aan 1 kant in met het hele teentje knoflook en sprenkel er olijfolie over. Schep het courgettemengsel erop, strooi de resterende citroenschil erover en geef de prosciutto erbij.

    • Janneke Vreugdenhil