J.D. Salinger de schepper van een klein oeuvre? Niet dus

J.D. Salinger de schepper van een klein oeuvre? In 2012 was dat nog zo. Maar vorig jaar werd duidelijk dat we de komende jaren vijf nieuwe romans mogen verwachten. En zojuist zijn er nieuwe korte verhalen van de auteur verschenen.

Om verwarring te voorkomen: in J.D. Salinger: Three early stories zijn niet de eveneens drie Salingerverhalen opgenomen die eind vorig jaar op internet circuleerden.

Het betreft nieuw werk: drie korte verhalen die Salinger aan het begin van zijn schrijverscarrière tussen 1940 en 1944 in verschillende Amerikaanse tijdschriften publiceerde. De verhalen dragen de titels ‘The Young Folks’ (Story Magazine, 1940), ‘Go See Eddie’ (University of Kansas City Review, 1940) en ‘Once a Week Won’t Kill You’ (Story, 1944).

Illustraties

De verschijning van J.D. Salinger: Three early stories (The Devault-Graus Agency) is om twee redenen opvallend, schrijft Entertainment Weekly. Salingers verhalen worden voor het eerste verrijkt met illustraties. Ze zijn gemaakt door de kunstenares Anna Rose Yoken. Daarnaast verschijnt met Three early stories het eerste rechtmatig gepubliceerde Salingerboek in vijftig jaar, na Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction uit 1963.

Mediaschuwe auteur van klein oeuvre

Bij de verschijning van Shane Salerno’s Salingerbiografie The Private War of JD Salinger in september 2013 werd duidelijk dat er tussen 2015 en 2020 vijf nieuwe romans uitkomen van J.D. Salinger. Onder andere de familie Caulfield, bekend van Salingers doorbraakroman The Catcher in the Rye (1951), en de Tweede Wereldoorlog komen terug in het nieuwe werk.

Salinger heeft altijd te boek gestaan als een teruggetrokken levende auteur van een kleine oeuvre. Met zijn doorbraak in 1951 kende hij een succesvolle maar korte schrijfcarrière. Halverwege de jaren zestig trok Salinger zich terug uit het literaire milieu. De laatste 45 jaar van zijn leven woonde hij in de staat New Hampshire met zijn familie.