Ik ga per jaar al snel vijf of zes keer op vakantie

Ernie van Brink (54) werkt als zelfstandig coach en loopbaanadviseur. Bij verschillende opdrachtgevers helpt ze mensen met de overstap naar een andere baan. Ze woont met haar vriend in een koophuis in Hall.

Foto Peter de Krom

IN

‘Lang heb ik de stap niet durven zetten om voor mezelf te beginnen. Ik was bang dat ik niet genoeg zou verdienen. Maar toen mijn werkgever in 2010 failliet ging, was dit een mooie aanleiding om het toch te doen. Met oud-collega’s begon ik de LoopbaanAdviesGroep, een vereniging waarin we onze expertises delen. In het begin heeft ons het samenwerken erg geholpen, je sleept elkaar door de startperiode heen. Inmiddels hoef ik niet eens meer acquisitie te doen, het werk komt gewoon naar me toe.

„Voordat ik als zelfstandig ondernemer begon, had ik uitgerekend hoeveel ik moest werken om hetzelfde te verdienen als 40 uur in loondienst, daar verdiende ik 3.600 euro bruto. Inmiddels zit ik op een netto inkomen van ongeveer 5.000 euro per maand en ligt mijn uurtarief rond de 80 euro. Dat is een heel groot verschil.

„Het succes van mijn eigen onderneming is dan ook boven verwachting. Ik werk weliswaar veel, al snel zo’n 45 to 50 uur per week, maar het is heel anders dan een baan van negen tot vijf. Ik werk ook ’s avonds en in het weekend, maar als ik een dagje vrij wil dan is dat vaak wel mogelijk.

„Toch was het even spannend toen mijn partner en ik het afgelopen jaar gingen verhuizen naar een groot koophuis in Hall. Mijn man is namelijk ook zzp’er en je denkt dan toch: straks hebben we opeens geen werk meer. Uiteindelijk blijkt dat we het gemakkelijk kunnen betalen.”

UIT

‘Hoewel ik een prachtig huis heb met 1,5 hectare grond, houd ik er nog steeds van om op reis te gaan. We hebben een caravan in Frankrijk waar we regelmatig te vinden zijn, maar in de winter ga ik graag naar een zonnige locatie verder weg. Zo zijn we al in Cuba, Costa Rica en Zanzibar geweest. Mijn vriend is niet zo’n fanatieke reiziger als ik, dus regelmatig ga ik ook met vriendinnen op pad. We hebben bijvoorbeeld het Pieterpad gelopen en we zijn van Nederland naar Delhi in Griekenland gefietst. Zo ga ik per jaar al snel vijf tot zes keer op vakantie.

„Naast vakanties geef ik graag geld uit aan goed eten en drinken, daar bezuinigen we nooit op. We gaan ook graag uit eten. Soms is dat in een wat duurder segment, maar ik eet net zo goed een pizza van 7 euro. Alleen de snackbar, daar kom ik vrijwel nooit.

„Thuis hebben we sinds we zijn verhuisd een schoonmaakster. Dat vond ik in het begin onzin, we zijn gezond, dat kunnen we toch zelf doen, dacht ik. Maar mijn vriend stond erop dat we de schoonmaakster van de vorige bewoners behielden en nu vind ik het heel fijn. Eigenlijk zou het met zo’n grote tuin ook wel heel lekker zijn om een tuinman te hebben, dus daar denken we nog even over na.”

    • Liza Titawano