Hamas weigert staakt-het-vuren, eist opheffing blokkade Gaza

Hamasleider Khaled Mashaal tijdens een persconferentie over de Gazacrisis vandaag in Doha, de hoofdstad van Qatar. Foto: AFP / Karim Jaafar

Hamasleider Khaled Mashaal eist dat de al zeven jaar durende blokkade van Gaza wordt opgeheven. Gebeurt dat niet dan kan volgens Mashaal van een wapenstilstand geen sprake zijn.

Wel is hij bereid tot een humanitair bestand van enkele uren om hulpdiensten hun werk te laten doen, meldt persbureau Reuters. Volgens Mashaal vecht Gaza tegen een bezettingsmacht en zijn de Palestijnen de ‘ware eigenaars van het land’. Hij weigert daarom een staakt-het-vuren te ondertekenen.

Israëlische militairen leverden vandaag opnieuw strijd met Hamasstrijders. De gevechten vonden plaats in het zuiden van Gaza. Ondertussen zeiden Amerikaanse diplomaten dat er vooruitgang is geboekt bij pogingen een einde te maken aan de strijd. De gevechten hebben al 680 Palestijnen en 34 Israëliërs het leven gekost.

    • Eva de Valk