Groots sportief feest komt voor Schotland op het juiste moment

Voorheen The British Empire Games worden een Schots feestje, met Usain Bolt als speciale gast. En Glasgow pronkt met zijn facelift.

Gordon Strachan, manager van het Schotse voetbalteam, poseert met de fakkel, de Queen’s Baton, van de Gemenebest Spelen.
Gordon Strachan, manager van het Schotse voetbalteam, poseert met de fakkel, de Queen’s Baton, van de Gemenebest Spelen. Foto AFP

Een start met de geliefde zanger Rod Stewart en een finish met ‘de snelste man op aarde’, Usain Bolt, kan het mooier? In Schotse ogen niet. De organisatoren van de Gemenebest Spelen in Glasgow spinnen nu al van genoegen.

De rooksignalen uit Glasgow wijzen op succesvolle Gemenebest Spelen. Mag ook wel na de vorige uitvoering in de Indiase hoofdstad New Delhi, waar de organisatie zo zwak en de corruptie zo ernstig waren, dat stadions niet op tijd af waren en veel sporters, zeker de belangrijke, wegbleven. In Glasgow moeten heel veel herstelwerkzaamheden worden verricht. De naam van de Gemenebest Spelen is in het geding.

Een ongewenste erfenis, die aanvankelijk werd verzwaard met de dreiging dat naam en faam zouden wegblijven uit Glasgow. Mo Farah, meervoudig olympisch, Europees en wereldkampioen op de 5.000 en 10.000 meter, had weinig trek. Pas na zachte, publieke dwang zegde hij zijn komst toe. David Rudisha, de fenomenale 800-meterloper, en Ezekiel Kemboi, de begiftigde steeple-atleet, dreigden met een boycot vanwege achterstallige premiebetalingen door de Keniaanse atletiekbond. Het geld kwam er en hun komst is zeker.

Het werd nog mooier voor de Schotse organisatie toen Tourwinnaar en Britse wielerheld Bradley Wiggins zijn deelname bevestigde. Weliswaar alleen voor de ploegachtervolging op de baan, maar toch. Maar de vlag ging echt in top na de melding van Usain Bolt dat hij in Glasgow zijn rentree zal maken. Een voetblessure hield de Jamaicaanse supersprinter tot op heden aan de kant. Bolt beperkt zich tot de 4x100 meter estafette, dat wel, maar het zal de Schotten een zalige zorg zijn. Mooier affiche hadden zij zich niet kunnen wensen.

Komt dat even goed uit. Want Glasgow werkt al dertig jaar aan reputatieherstel. De stad crepeerde onder de uitzichtloosheid van zijn inwoners. Glasgow was een vervloekte stad. De sociale, economische en culturele renovatie werd drie decennia geleden ter hand genomen en moet met de Gemenebest Spelen zijn feestelijke, voorlopige bekroning krijgen. De grote hoop is dat de Schotse hoofdstad de harten van de duizenden bezoekers verovert.

De Gemenebest Spelen hebben Glasgow, stad van 1,3 miljoen inwoners, nu al goed gedaan. Na alle facelifts is er zowel 250 miljoen euro geïnvesteerd als aan contracten voor het stedelijke bedrijfsleven uitgegeven. Daar bovenop komt een besteding van 886 miljoen euro aan verbetering van de infrastructuur. Alleen al de Gemenebest Spelen zijn goed voor zo’n 5.000 banen. Nog meer te wensen? Ja, dat iedere inwoner profiteert van de verbeteringen. En dat is helaas niet het geval. Vooral het oostelijk deel van de stad kreunt nog steeds onder geweldsdelicten, werkloosheid en aan drugs gerelateerde ellende. Burgemeester Gordon Matheson beseft dat en claimt bepaald geen Utopia. In de Britse krant The Observer zegt hij: „Met de Gemenebest Spelen worden de sociaal-economische problemen niet opgelost. Het proces is nog niet afgesloten. De Spelen zijn gewoon een prettige onderbreking op weg naar het einddoel.”

Gastheer Glasgow heeft zich uitgedost voor de ontvangst van de vele gasten, dat moet gezegd. De Gemenebest Spelen worden gehouden in prachtige accommodaties, waarvan het Sir Chris Hoy Velodrome door de baanrenners reeds als de beste ter wereld is bestempeld.

Uit alle delen van het voormalige Britse rijk komen sporters naar Glasgow. Zo’n 4.500 deelnemers uit 71 landen, die uitkomen in negentien sporten, waaronder mondiaal minder bekende takken als netball, lawn bowls en powerliften. De deelnemers komen naast gekende sportlanden als Engeland, Canada en Australië ook uit de ministaatjes Anguilla Tuvalu, Vanuate, Niue, St. Lucia, Falkland of Montserrat.

Criticasters vinden uit sportief oogpunt die nevenfunctie als crèche voor kleintjes zozo. Omdat er geen drempel voor deelname aan de Gemenebest Spelen wordt opgeworpen. Waar tot de Olympische Spelen alleen sporters worden toegelaten die aan criteria van de internationale sportbonden hebben voldaan, is ieder land autonoom in het samenstelling van een ploeg voor de Gemenebest Spelen. Een deel van de sporters ontstijgt nauwelijks het recreatieve niveau. Het gevolg is dat de verschillen groot zijn. Te groot voor een serieus sporttoernooi, vinden scherpslijpers.

En dan is de koepelorganisatie Commonwealth Games Federation (CGF) deze keer nog soepel geweest ook. Voor 48 sporters uit acht landen is amnestie verleend, nadat zij niet door hun land voor de deadline van 11 juni waren ingeschreven. Die nalatige landen zijn: Australië, Bahamas, Trinidad en Tobago, Ghana, Jamaica, Kenia, Tanzania en Oeganda. De CFG wilde de sporters niet de dupe laten worden van administratieve missers.

Iedereen is dus present als vanavond om negen uur Nederlandse tijd in Celtic Park de openingsceremonie in gang wordt gezet voor de twintigste Gemenebest Spelen – de eerste keer was in 1930 in Hamilton onder de naam The British Empire Games. Het openingsfeest zal nationalistisch getint zijn, laat dat maar aan Schotten over. Die willen hun hang naar onafhankelijkheid wat graag benadrukken. En wie kan dat beter dan hoofdgast Rod Stewart, beroemde raspende zanger, maar bovenal Schot.