Vluchten naar Israël gecanceld

Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar Israël geannuleerd nadat een raket uit de Gazastrook gisteren een huis raakte vlakbij de luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv, de grootste van het land. Israël vreest economische schade als gevolg van de sluiting en dringt er bij de luchtvaartmaatschappijen op aan te blijven vliegen. Maar na het vermoedelijke neerschieten van een toestel van Malaysia Airlines boven Oekraïne nemen veel luchtvaartmaatschappijen het zekere voor het onzekere. Ook vandaag wordt in Gaza weer zwaar gevochten. Israël trof vannacht honderd doelen in de wijk Shejaia, waar zondag ruim honderd doden vielen, vooral burgers. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde het Palestijnse dodental, dat is opgelopen naar 649, „onacceptabel”. Hij riep Israël op de „slachtingen en aanvallen” onmiddellijk te staken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn in Egypte in een poging een bestand af te dwingen. Hamas zegt bereid te zijn een wapenstilstand te sluiten, op voorwaarde dat de economische blokkade van Gaza wordt beëindigt. De Palestijnse president Abbas steunt dit standpunt. (AFP, AP, Reuters)