Doorbraak in Indonesië

De jonge Indonesische democratie heeft op 16-jarige leeftijd bewezen volwassen te zijn. Voor het eerst heeft het land een president gekozen die niet afkomstig is uit de machtige politiek-militaire elite. De verkiezing van de hervormer Joko Widodo, beter bekend als Jokowi, is een doorbraak, waarmee het land een nieuwe, veelbelovende fase ingaat.

Na een spannende en felle verkiezingscampagne heeft Jokowi een overtuigende zege behaald op oud-generaal Prabowo, schoonzoon van de voormalige autoritaire leider Soeharto. Jokowi kreeg volgens de Kiescommissie 53 procent van de stemmen, tegen 47 voor Prabowo, een verschil van acht miljoen stemmen.

Medewerkers van Prabowo hebben gezegd dat hij het resultaat zal aanvechten omdat er fraude zou zijn gepleegd. Maar de kans dat hij daarmee succes heeft, is met zo’n verschil in stemmen niet groot. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen over het algemeen juist goed en eerlijk verlopen. Ook hebben zich geen grote gewelddadigheden voorgedaan. In een land met 190 miljoen kiesgerechtigden is dat een hele prestatie.

Jokowi moet nu zien te beantwoorden aan hoge verwachtingen. Als gouverneur van Jakarta heeft deze oud-directeur van een meubelbedrijfje bewezen een doortastende leider te zijn. Dat hij, met zijn eenvoudige komaf, het zover heeft geschopt, heeft groot enthousiasme losgemaakt. Zelf zei hij dat zijn overwinning voor een nieuw optimisme in Indonesië heeft gezorgd. Maar hij moet zich nog bewijzen op nationaal niveau, en bovendien op internationaal politiek niveau.

Als Jokowi in oktober geïnaugureerd wordt, is hij de leider van een land met 240 miljoen inwoners, de op drie na volkrijkste natie ter wereld. Een land bovendien dat kampt met grote problemen, variërend van armoede en corruptie tot een zeer gebrekkige infrastructuur en een economie die hard toe is aan modernisering.

De eerste taak waar de nieuw gekozen president voor staat, is het gepolariseerde land na de bittere verkiezingsstrijd weer te verenigen. Daarnaast moet hij genoeg steun in het parlement weten te verzamelen – op dit moment heeft zijn coalitie geen meerderheid.

Indonesië is het land met het grootste aantal moslims ter wereld én een democratie. Als de protesten van verliezer Prabowo niet alsnog leiden tot problemen of langdurige politieke onzekerheid, zal Indonesië trots terug kunnen kijken op het politieke proces dat zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld. Het veel gehoorde idee dat islam en democratie fundamenteel onverenigbaar zijn, is dan overtuigend ontzenuwd.