Dit maakt Boeing ook: een ruimtestation, bommen en smartphones

Foto Boeing

UPDATE: Sterke winststijging en meer omzet voor Boeing in tweede kwartaal

Boeing heeft de netto winst met ruim 50 procent zien stijgen ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen drie maanden maakte de luchtvaartfabrikant 1,7 miljard dollar winst. De omzet steeg ook licht, met 1 procent naar een totaal van 22 miljard dollar.

De stijgende lijn wordt veroorzaakt door het aantal toenemende orders voor commerciële vliegtuigen. Boeing produceerde afgelopen kwartaal elf extra vliegtuigen ten opzichte van vorig jaar en leverde het achtduizendste exemplaar van de 737 af. Reden voor het Amerikaanse bedrijf om de winstverwachting voor 2014 naar boven bij te stellen.

De luchtvaartindustrie ondervindt de gevolgen van de crash van MH17. De aandelenkoers van vliegtuigproducent Boeing daalde donderdag sterk.

En dat terwijl het juist zo goed ging met de Amerikaanse luchtvaartbedrijf. Een bijna-botsing in Barcelona en gehackte informatie over gevechtsvliegtuigen verhinderden niet dat Boeing 4 procent meer vliegtuigen voor de komende twintig jaar verwacht te maken dan eerder gedacht. 36.770 toestellen in totaal. Vandaag presenteert het bedrijf de halfjaarcijfers.

Maar Boeing is meer dan alleen maar vliegtuigen bouwen voor de commerciële luchtvaart. Het bedrijf maakt ook straaljagers en helikopters. En wat nog meer?

International Space Station (ISS)

Werknemers van Boeing mogen zich binnenkort opmaken voor een ruimtereis. Als onderdeel van de samenwerking tussen de vliegtuigproducent en ruimtevaartorganisatie NASA is het de bedoeling dat volgend jaar een bemande vlucht naar het ISS gaat voor onderhoud.

Bijna alle Amerikaanse onderdelen van het ISS zijn door Boeing gemaakt. Vier jaar terug sloten Boeing en ruimtevaartorganisatie NASA een nieuw vijfjarig contract ter waarde van 1,2 miljard dollar. Daarmee komt het totale bedrag dat Boeing de afgelopen jaren heeft verdiend voor de bouw van verschillende onderdelen op ruim 16 miljard dollar.

Wapens

Naast commerciële vliegtuigen maakt Boeing ook gevechtsvliegtuigen. Minder bekend is dat het ook de bommen maakt die uit die vliegtuigen worden gegooid. De Small Diameter Bomb (SDB) is een precisiewapen van 113 kilo. En de Harpoon is een anti-schip raket van 526 kilogram, die zowel vanaf vliegtuigen, schepen als andere voertuigen kan worden gelanceerd.

De wapendivisie, die ook afweergeschut (de Arrow Interceptor) en lanceringsinstallaties (de Avenger) bouwt, staat onder druk. De Amerikaanse en Britse overheden – grootafnemers bij Boeing – bezuinigen op defensie. Desondanks zorgden wapens, gevechtsvliegtuigen en ander militair materieel afgelopen jaar nog voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) winst. De divisie draaide een omzet van 15,9 miljard dollar (11,8 miljard euro), bijna eenvijfde van de totale omzet.

Smartphone

“This message will self-destruct in 5 seconds, 4…, 3…”

Je weet wat er komt als Tom Cruise in de filmreeks Mission: Impossible een nieuwe opdracht krijgt. Maar als het aan Boeing ligt, gebeurt dit in de toekomst echt. In februari diende het bedrijf documenten voor goedkeuring in voor een smartphone genaamd ‘Black’.

De 40.000 werknemers gebruikten Blackberry, dat bekend stond om zijn veilige netwerk. Toen dat bedrijf in de problemen kwam, moest Boeing op zoek naar een nieuwe beschermde mobiele omgeving. De ‘Black’, die draait op het Androidsysteem, heeft geheime specificaties. Gebruikers dienen zelfs een geheimhoudingsplicht te ondertekenen. De smartphone wordt beschikbaar voor het eigen personeel, overheidsinstanties en andere bedrijven die handelen in geheimen.

Mocht iemand die dat niet mag, toch proberen de telefoon te kraken, dan begint volgens Boeing het self-destruct mechanism:

Any attempt to break open the casing of the device would trigger functions that would delete the data and software contained within the device and make the device inoperable.

    • Sam de Voogt