De kachel kan uit. Op afstand.

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: overal de thermostaat bedienen

Bedrijf: ThermoSmart

Oprichters: Hans Kouwenhoven (40), Kodjo Kouwenhoven (42), David Durman (30), Elmar Jongerius (26), Anneke Veldman (40)

Wat is het probleem?

Met onduidelijke knoppen is de thermostaat vaak lastig af te stellen. Niet handig als je kachel tijdens de vakantie best uitkan. Met ThermoSmart kun je op iedere plek je verwarming bedienen.

Hoe werkt het?

Nadat je de ThermoSmart hebt laten installeren kun je inloggen op een webportal. Daar plan je via een agenda wanneer de temperatuur in huis hoger of lager moet zijn. Buiten huis kan dat met een app, thuis met de hand of met dezelfde app. Opstaan hoeft niet.

Hoe verdienen ze geld?

Het apparaat kost 250 euro, voor de installatie betaal je 60 euro extra. Tot nu toe zijn er 400 thermostaten verkocht. Via crowdfunding haalde het bedrijf vorig jaar ruim 43.000 euro binnen.

Bestaat dit al?

Concurrenten als Honeywell en Bosch hebben ook thermostaten met apps, alleen moet je de temperatuur en verschillende tijdstippen bij deze apparaten één voor één instellen. Bij de ThermoSmart zie je bij het opstarten gelijk een tijdsschema en kun je veel sneller de temperatuur voor ieder moment bepalen. Anders dan bij energieleveranciers als Nuon, Eneco en Essent, maakt het voor de ThermoSmart niet uit waar je energie of kachel vandaan komt.

Wat moet er niet gebeuren?

Failliet gaan is voor iedere start-up een nachtmerrie, maar bij ThermoSmart werkt je thermostaat niet meer. Ook moeten andere thermostaten niet goedkoper worden.

    • Stefanie Amirkhan