De grote gevolgen van een handelsoorlog met Rusland - en tafelzout van Akzo Nobel

Nederland, Amsterdam, 8-4-2013. Foto Maarten Hartman. Russische President Poetin bezoekt Nederland. Met Rutte in Scheepvaartmuseum . Nederland-Rusland jaar. Nederland Rusland. Nederland Ruslandjaar. Nederland-Ruslandjaar. Putin. Poetin, Holland Foto HH

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Een wapenembargo. Een financiële boycot. Of zelfs de gas- en oliekranen dicht. De roep om een harde opstelling tegen de Russische president Poetin wordt luider, nu het erop lijkt dat de vlucht MH17 van Malaysia Airlines met Russisch wapentuig uit de lucht is geschoten.

Gisteren besloten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken sancties tegen belangrijke personen en instellingen uit te breiden. Ook verklaarden ze economische sancties voor te bereiden omdat Moskou te weinig doet om de spanningen in Oost-Oekraïne af te bouwen. Maar de gevolgen van een handelsoorlog met Rusland zijn enorm.

Ingezakte handel

Voor de Oekraïense ondernemer Alec Zjyrov (50) staat nogal wat op het spel. Zijn moeder en broer schuilen in Loegansk voor bombardementen van het Oekraïense leger.

Zjyrovs adviesbureau Rusnet in Bilthoven koppelt Nederlandse en bedrijven uit het Oostblok aan elkaar. Zjyrov heeft vertegenwoordigers van twee grote leveranciers van industriële goederen uit Oost-Oekraïne op bezoek. Die hopen op nieuwe contracten. “Een wanhoopsactie.”

De andere producten van Boeing

Ook de luchtvaartindustrie ondervindt de gevolgen van de crash van MH17. Van vliegtuigproducent Boeing daalde het aandeel donderdag sterk nadat het vliegtuig, een Boeing, neerstortte.

Vandaag komt het bedrijf met halfjaarcijfers. En die gaan niet alleen over vliegtuigen. Boeing maakt namelijk ook drones en wapens. En in de toekomst misschien wel een zichzelf-vernietigende smartphone die niet zou misstaan in Mission Impossible.

Een snufje zout van een chemieconcern

Akzo Nobel, verfbedrijf. Bekend van de verf, de lak, het vernis. Minder bekend is dat zijn producten dagelijks op tafel staan en in de keuken worden gebruikt. Chemieconcern Akzo Nobel is namelijk de grootste zoutproducent van Nederland. Straks komt het bedrijf met cijfers.

Het bedrijf staat in de top-10 van wereldwijde zoutproducenten. Toch weten we bijna niets van hun zoutdivisie. Hoe kan dat?

En verder…

Nuon, Essent en Eneco hebben ondanks overstapreclames van Maurice “ik zeg: doen” de Hond nog altijd driekwart van de Nederlandse elektriciteitsmarkt in handen. Goed nieuws? Niet voor Nuon. Met dat bedrijf gaat het slecht.

Zo vaak als je wilt naar een ballet- of operavoorstelling. Dat mag je, nee móét je, als Sponsoring Coördinator van Nationale Opera & Ballet.

    • Anna Vossers