Courgette bruschette

illustratie jet peters

De courgettes zijn te geef op dit moment. Voor wie familie, vrienden of kennissen met een moestuin heeft zelfs letterlijk. Je kunt hobbytelers geen groter plezier doen dan een stuk of wat groene jongens van ze aan te nemen. Al zou het aardig zijn om ze in ruil een paar nieuwe courgetterecepten aan de hand te doen. In tegenstelling tot courgettes heb je van courgetterecepten nooit te veel.

In een van mijn favoriete groentekookboeken, The River Café Green, kwam ik bruschetta con zucchini e prosciutto tegen. Ofwel: geroosterd brood met courgette en rauwe ham. Lekker als lunchgerecht of tapa bij een glas koele, witte wijn, maar op een warme zomeravond zou ik er persoonlijk ook prima mijn maal van kunnen maken. Zeker met nog wat buffelmozzarella erbij. Dat combineert fantastisch met zowel de citroenige courgettes als de ham.

Rose Gray en Ruth Rogers, de schrijvers van het kookboek, geven altijd hoeveelheden waarmee je een weeshuis kunt voeden, ik kan er ook niks aan doen. Maar het courgettemengsel blijft dagenlang goed in de koelkast en smaakt ook uitstekend als bijgerecht bij vlees of vis.

    • Janneke Vreugdenhil