‘Arrestaties na moord op tientallen bootvluchtelingen’

De lichamen van omgekomen bootvluchtelingen worden uit het schip gedragen in de haven van Malta.
De lichamen van omgekomen bootvluchtelingen worden uit het schip gedragen in de haven van Malta. Foto AFP / Matthew Mirabelli

In de Siciliaanse stad Messina zijn vijf mensen gearresteerd omdat zij verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van tientallen bootvluchtelingen. Volgens overlevenden zijn er 180 mensen doodgestoken, doodgeknuppeld, gestikt of verdronken na overboord te zijn gegooid.

Dat melden Italiaanse media. Zaterdag werden honderden mensen gered van een volgepakte gammele vissersboot, bijna honderd kilometer van het eilandje Lampedusa. Toen de overlevenden overstapten op een Deense tanker, was al duidelijk dat er een dertigtal doden aan boord was. Maar na aankomst in Messina zondag vertelde een aantal overlevenden wat er onderweg gebeurd was.

De boot waarmee de vluchtelingen uit Libië waren vertrokken, was gevaarlijk vol, zoals te zien is in dit filmpje:

Aan boord was het erg onrustig, vooral in het vooronder, waar tientallen mensen in een snikhete ruimte op elkaar zaten geperst omdat er aan dek geen plek meer was. Wie problemen maakte, werd volgens getuigen keihard aangepakt door de vijf mensensmokkelaars. Sommigen werden neergestoken, anderen geslagen, weer anderen werden zonder pardon in zee gegooid.

Bovendien besloten de vijf mensensmokkelaars het vooronder af te sluiten. De politie van Messina vatte de gevolgen daarvan als volgt samen:

“De trap werd weggehaald en de deur werd van buitenaf gesloten, waarmee de enige luchttoevoer werd weggenomen. Binnen een paar minuten was de hitte onverdraaglijk en de lucht verstikkend wegens de uitlaatgassen van de motor.”

Zeker dertig mensen zouden op die manier gestikt zijn. Volgens verklaringen van mensen die zijn gered, waren er 750 mensen aan boord toen het schip uit Libië vertrok. Van hen zijn 569 mensen gered. Vlak voordat zij konden overstappen op een Deense tanker, kwamen er tientallen mensen in zee terecht, al dan niet vrijwillig.