Rusland stemt in met onderzoek

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond unaniem ingestemd met een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het neerhalen van de MH17. In de aangenomen resolutie staat ook dat onderzoekers vrije toegang moeten hebben tot het rampgebied en dat er een plaatselijk staakt-het-vuren moet komen. Een resolutie van de Veiligheidsraad is dwingend onder internationaal recht. Australië, dat de resolutie opstelde, en Rusland onderhandelden de hele dag over de tekst, die Rusland had kunnen vetoën. In de aangenomen resolutie wordt wel gesproken van het neerhalen van het vliegtuig, maar een schuldige wordt niet aangewezen. De Nederlandse regering is in het openbaar ook nog niet bezig met de schuldvraag, maar dat geldt niet voor het Openbaar Ministerie (OM). Dat heeft inmiddels een onderzoek geopend naar het neerstorten van vlucht MH17. De verdenkingen zijn moord, oorlogsmisdaden en het opzettelijk laten neerstorten van een vliegtuig. In Nederland is sinds 2003 de Wet Internationale Misdrijven van kracht die het OM in staat stelt iedereen, ook buiten Nederland, te vervolgen die zich schuldig maakt aan een oorlogsmisdrijf tegen een Nederlander. Hoewel de ontwikkelingen „tergend langzaam” gaan, was premier Rutte gisteravond voorzichtig positief over de repatriëring van de lichamen. De koeltrein met daarin zo'n 200 bodybags is inmiddels onderweg naar Charkov, van waaruit de lichamen zullen worden overgevlogen naar Nederland voor identificatie. Volgens Rutte kan dat in Nederland sneller dan in Oekraïne.

    • NRC