Trein met slachtoffers MH17 is in Donetsk aangekomen

Waarschijnlijk komt de trein met de lichamen van de slachtoffers van de MH17 vannacht aan in Charkov. Foto ANP/Pierre Crom

Vannacht is de trein met de slachtoffers van de ramp in Oekraïne aangekomen in Donetsk, aldus het Russische persbureau Interfax. De trein zal waarschijnlijk deze ochtend verder rijden naar Charkov waarna de lichamen naar Nederland worden gevlogen.

Update 10.08: In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal de trein vanmiddag om 12.00 uur Nederlandse tijd al in Charkov arriveren. Dat meldt een woordvoerder van premier Rutte. Daarna zal een persverklaring volgen.

De trein is gisteren rond 18.00 uit Torez vertrokken, een plaats die 15 kilometer van de rampplek ligt. De trein met koelwagons stond daar lange tijd stil. Rond 07.00 moet de trein uit Donetsk vertrekken.

Twitter avatar gjdennekamp Gert-Jan Dennekamp Trein staat nog in Donetsk. Minister van infrastructuur hoopt dat trein om zeven uur vertrekt. http://t.co/agvMm9mcZH via @NOS

De reis naar Charkov kan zo’n 17 tot 18 uur duren. In dat geval arriveert de trein vannacht. Specialisten van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) uit Nederland hebben in Charkov een hal ingericht om de lichamen te repatriëren. De lichamen zullen daar worden gecontroleerd en naar Nederland worden gevlogen. Dat zou volgens de NOS morgenmiddag kunnen zijn.

Wat er verder vannacht is gebeurd:

 • De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn gisteravond overhandigd aan de Maleisische autoriteiten. Volgens een Maleisische kolonel verkeren de dozen in een goede conditie. Er zou enkel sprake zijn van ‘lichte beschadigingen’.
 • Vandaag overleggen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over maatregelen tegen Rusland. Mogelijk vallen daar ook sancties onder. De Britse premier Cameron wil dat Rusland geen wapens meer levert aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Hij denkt aan sancties tegen banken, energiebedrijven en de defensiesector:

  “Als Poetin zijn houding niet verandert, moet Europa zijn houding ten opzichte van Rusland fundamenteel veranderen.”

  De Nederlandse regering heeft zich hier nog niet over uitgelaten, aangezien de repatriëring van de lichamen van de slachtoffers van MH17 nog niet is afgerond. Wel liet minister Timmermans gisteren in zeer harde bewoordingen weten zich te storen aan de houding van de Russische autoriteiten in de nasleep van de ramp.

 • De Australische premier Tony Abbott heeft tegen journalisten gezegd dat er wordt gesjoemeld met bewijsmateriaal op de rampplek, ondanks een unaniem aangenomen resolutie van de VN waarin wordt opgeroepen om de rampplek met rust te laten:

  “Wat we hebben gezien is geknoei met bewijs op een industriële schaal. Het moge duidelijk zijn dat dit moet stoppen.”

  Abbott meent dat de landen die zijn getroffen door de ramp hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de rampplek veilig te stellen. Of dat betekent dat Australië - en dus ook Nederland - troepen naar het gebied moeten sturen of het onderzoek moeten overlaten aan onafhankelijke onderzoekers, laat hij in het midden.

  • Philippus Zandstra