Innoveren met bierbitterballen

Bij innovatie denk je al gauw aan Apple, Google, Tesla, misschien Philips. Maar aan een Dordts frikadelbedrijf?

Toch vernieuwt ook De Vries Snacks. Die bracht al eens de Mexicano op de markt. Booster, een combinatie van frikadel en energiedrank, is één van de vele nieuwe snacks die op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd.

In de VS denkt McDonald’s het tegenovergestelde. Hun nieuwe Bacon Clubhouse-burger oogt eerder traditioneel dan vernieuwend. Niet dat het slecht gaat met McDonald’s, dat vandaag nieuwe kwartaalcijfers presenteert. Integendeel. De omzet stijgt nog steeds.

Toch is het niet zo gek wat de fastfoodketen doet. Vorig jaar flopten nieuwe producten als de Fish McBites en de Mighty Wings. Reden om terug te keren naar traditionele burgeringrediënten.

In Nederland blijven snackproducenten proberen de nieuwe frikadel of McKroket uit te vinden. Zeven bijzondere snackvondsten van de afgelopen jaren:

1. De Booster

Dit is gefrituurde Red Bull. De vierkante frikadel – gemaakt van kip- en rundvlees – bevat de guaranábes, die volzit met cafeïne, en taurine, een energieopwekkende stof die in elke energiedrank terug te vinden is.

2. De Lucifer

De Lucifer is eigenlijk een kipknots, maar dan heel pittig en met een korstje van cornflakes. Alleen moet je in tegenstelling tot bij echte lucifers niet met de kop beginnen.

3. De Leeuwenhap

Het had de WK-hap moeten worden, deze vleessnack van DeliXL. In de vorm van de Nederlandse leeuw is deze vleessnack te bereiden op de barbecue, in de frituur, oven, grill en koekenpan..

4. La Trappe Quadrupel Bitterballen

Bier en bitterballen, dat is een gouden combinatie. De Nederlandse brouwerij La Trappe stopt bier in bitterballen, door aan de bouillon waarin het vlees gegaard wordt eigen gebrouwen bier toe te voegen.

5. Onze Frans

Sommigen krijgen straten of pleinen naar zich vernoemd, Frans Bauer krijgt een snack. Het zijn babi-pangangrolletjes van Frio Food.

6. Groentefriet

Kinderen die geen groente willen eten, het is verleden tijd. Als ze tenminste van frietjes houden. Dan lusten ze deze gefrituurde mix van gepureerde wortel, maïs en witte bonen van snackproducent Royaan ook wel.

    • Sam de Voogt