Slingshot: de melige fotoapp van Facebook

Hij werd stilletjes gelanceerd: Slingshot, de nieuwe fotoapplicatie van Facebook. De gratis app, beschikbaar voor zowel iOS als Android, is sinds vorige maand wereldwijd beschikbaar.

Slingshot is de reactie van Facebook op concurrent Snapchat: de app waarmee je foto’s stuurt die binnen enkele seconden worden verwijderd. Een handige vondst in een tijd waarbij elk fotootje voor je het weet op één of ander sociaal medium terug te vinden is. Snapchat is een enorm succes: dagelijks worden er bijna 800 miljoen foto’s verstuurd.

Daarmee is Snapchat een serieuze concurrent van Facebook. Facebook zou in november vorig jaar een bod van 3 miljard dollar hebben gedaan op Snapchat. Evan Spiegel, CEO van Snapchat, besloot het bod af te slaan in de hoop dat Facebook later met een hoger bod over de brug zou komen. Maar, en daar staat Facebook om bekend, een bod weigeren betekent dat het bedrijf van Mark Zuckerberg gewoon zelf een concurrent gaat bouwen.

Slingshot dus. Het principe is hetzelfde als bij Snapchat: foto’s naar elkaar sturen die niet worden bewaard op je telefoon en die je niet kunt delen via sociale media. Zelfs niet via Facebook.

De foto’s kun je, bij Slingshot, bewerken met tekst of bekladden met een zelfgemaakte tekening. Dat ziet er vrij knullig uit: veel verder dan een melig snorretje bij een selfie komt het niet.

Een belangrijk verschil met Snapchat: je kunt pas een foto van een ander zien, als je zelf ook een foto hebt gestuurd. Dat blijkt nogal frustrerend. Een foto van een tafel sturen dan maar, om die ‘locked’ foto van één van je vrienden te kunnen zien (een plaatje van een muur, omdat hij om precies dezelfde redenen jouw foto wilde zien).

En het kan aan mijn leeftijd liggen (33 jaar), maar voorlopig is het nog angstig stil op Slingshot. Dat maakt de app weinig dwingend.

Vooralsnog, in ieder geval. Want wie Facebook een beetje kent, weet: als iedereen erop zit, dan ontkom je er niet meer aan.

2

    • Stijn Bronzwaer