Rutte: morgen start gefaseerd transport lichamen naar Nederland

Premier Rutte legt een korte persverklaring af over de laatste ontwikkelingen rond de MH17. Foto ANP / Valerie Kuypers

In Charkov worden momenteel grondige voorbereidingen getroffen voor de transport van de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp. Naar verwachting wordt morgen in de loop van de dag begonnen met het gefaseerd overbrengen van de lichamen naar Eindhoven, meldt premier Rutte in zijn dagelijkse persverklaring. Dat zal per Hercules-vliegtuig gebeuren.

Het eerste vliegtuig vertrekt morgen, nog niet is duidelijk hoe veel tijd het transport in beslag zal nemen. Het verloopt volgens de premier gefaseerd om de voorbereiding hierop grondig te kunnen laten plaatsvinden in Charkov. Het fasegewijs overbrengen van slachtoffers gaat door tot alle stoffelijke overschotten in Nederland zijn.

Twitter avatar onno_aerden Onno Aerden In dit gebouw zullen de lichamen worden geïdentificeerd. In #Hilversum, in de Korporaal van Oudheusdenkazerne. #MH17 http://t.co/bq0DN6KVvG

‘Identificatie kan weken tot maanden duren’

Vanaf Eindhoven worden de lichamen overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum. Zodra een slachtoffer geïdentificeerd is wordt ‘eerst en alleen de familie ingelicht’. Rutte benadrukt dat de identificatie van een lichaam ‘snel kan gaan, maar ook weken, of zelfs maanden zou kunnen duren’.

Verder meldde de premier dat Nederland op verzoek van Oekraïne de leiding over het onderzoek gekregen, het onderzoek heeft ‘de tweede prioriteit van Nederland’ aldus Rutte. Met onafhankelijk onderzoek hoopt Rutte dat “de oorzaak kan worden achterhaald en de eventuele schuldigen kunnen worden berecht”. Nog altijd staat het zorgvuldig terughalen van de slachtoffers voorop: “Het belangrijkste is het terughalen van onze mensen, het onderzoek en gerechtigheid.”

    • Annemarie Coevert